Tekst objavljen: 15.01.2014 9:00        


Teško naplativi zajmovi u Srbiji će ove godine iznositi 19 odsto od ukupnih kredita, pokazalo je najnovije istraživanje Unikredita prema kome će Srbija biti u vrhu po lošim zajmovima u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE).

"Tajna" skupih pozajmica: Svaki peti kredit nenaplativ

Domaći bankari već dugo vremena upozoravaju da su nenaplativi krediti najveći problem sa kojim se suočavaju banke u Srbiji i dodaju da očekuju da će se ti problemi samo nastaviti i u ovoj godini.

Šta je Kamatica Market

Kamatica Market je onlajn servis koji omogućava korisnicima da lako, brzo, pouzdano i besplatno izaberu najpovoljniju finansijsku ponudu. Putem Marketa moguće je da u samo par klikova, bez nepotrebnog gubljenja vremena u odlasku od banke do banke, svim poslovnim bankama u sistemu pošaljete vaš upit za kredit i da potom uporedite njihove ponude upućene vama i izaberete za vas najbolju. Zato, ukoliko već niste, registrujte se kako biste koristili sve prednosti koje pruža Kamatica Market.
Oni, takođe, već neko vreme "navijaju" da se rešenje ovog problema traži u saradnji države, banaka i privrede, kako bi se relaksirala situacija sa nenaplativim kreditima koja, kako kažu, danas u znatnoj uslovljava da banke budu mnogo opreznije pri odobravanju kredita.

Iako navode da traže da država na sebe preuzme servisiranje tih loših plasmana, podsećaju da teret nenaplativih kredita nosi ne samo bankarski sektor, već i privreda, država, ali i građani.

Naime, kako banke ovakvi plasmani skupo koštaju, taj se teret preliva i na cene pozajmica građanima.

Logika je, zapravo, vrlo jednostavna - što su plasmani rizičniji to su i skuplji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Čini se, stoga, da sve dok se na ovaj ili onaj način ne reši pitanje već plasiranih kredita koje banke ne mogu da naplate ne treba sa previše optimizma očekivati ni bitnije sniženje kamatnih stopa na buduća zaduženja.

Iako visina zaduženja stanovništva već neko vreme stagnira, potražnja za kreditima i dalje postoji. O tome najbolje svedoči i oko 1.000 zahteva za kredite koji su u proteklih stotinak dana upućeni preko onlajn servisa Kamatica Market.

Podaci prikupljeni analizom pristiglih zahteva upućenih putem tog servisa potvrđuju ono što bankarima zadaje puno muka - najviše se traže keš krediti, ponajviše verovatno za kratkoročno premošćavanje "rupe" u buđelaru, kao i oni namenjeni refinansiranju već postojećih zaduženja kod banaka.

PROČITAJTE: KAKO KORISTITI KAMATICA MARKET


Ipak, bankare može da raduje to što je četvrina od ukupnog broja upućenih zahteva bila namenjena kupovini stana a znatan je broj i potencijalnih kupaca automobila koji tragaju za najpovoljnijom ponudom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica market kamatica krediti nenaplativi krediti nenaplativa potraživanja loši krediti otplata kredita kašnjenje u otplati banke kamate na kredite kamata na kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana