Tekst objavljen: 23.08.2013 10:30        


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da treba staviti pod nadzor sve tokove deviza koji nisu ni na sivom ni na crnom tržištu i dodaje da se radi o sumama dovoljno velikim da, ukoliko nisu sistemski kontrolisane, mogu ozbiljno uticati na stabilnost kursa i deviznog tržišta uopšte.

Tabaković: Stati na put lažnom bankarstvu (Medija centar Beograd)

- Mislim da su svi svesni tendencije da vremena, u kojima je pojedinačni interes bio iznad opšteg ili bolje reći na račun opšteg, ostanu iza nas. Od najvećeg je značaja da se vratimo idejama korisnosti, stabilnosti i realnog rasta - kaže ona.

Tabaković navodi da "ne može lažno bankarstvo da zameni bankarstvo koje mora da se zasniva na stvarnim izvorima stabilnosti i stvaranja kapitala".

- Mnogi su smetnuli s uma da krediti postoje zbog praktičnih potreba građana. Najveći broj banaka uvažava tu činjenicu, ali ima i onih kojima je kreditiranje privrede i građana dosadan i mukotrpan posao - dodaje guverner NBS.

Na pitanje dokle se stiglo u pregovorima sa dvema inostranim bankama, koje su zainteresovane za ulazak na srpsko tržište, ona odgovara da očekuje da se razgovori uskoro okončaju podnošenjem zvaničnih zahteva za dobijanje preliminarnog odobrenja za osnivanje banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana