Tekst objavljen: 05.08.2018 17:29        


Guverner NBS o naknadama koje zaračunavaju banke na svoje usluge. Kao sa čokoladom, smanjuju gramažu, a zadržavaju cenu.

Tabaković: Jednokratno varanje - dugoročan gubitak

- Banka ne treba da prevaspitava klijente i uči ih novim finansijskim terminima. To je ono u čemu Narodna banka Srbije mora da pomogne. Banka klijente u trenutku kad ulaze u kredit, otvaraju karticu ili potpisuju ugovor za bilo koju drugu uslugu treba dovoljno jasno da informiše šte ih sutra čeka. Način na koji banka obračunava cenu svoje usluge, način na koji će ta cena biti izražena, mora klijentu da bude jasan u trenutku uzimanja kredita ili bilo koje druge bankarske usluge - izjavila je danas guverner NBS JorgovankaTabaković, govoreći o bankarskim naknadama i odredbama novog zakona o platnim uslugama čija primena treba da počne u martu 2019.

Ovaj zakon omogućiće transparentan prikaz najvažnijih i najskupljih bankarskih provizija i naknada na internet stranici NBS.

PRAVILA

Dužni smo da bankama saopštimo pravila, kako bi se one pripremile za njihovu primenu. Reč je, kako kaže Tabakovićeva, o listi od deset do 20 reprezentativnih usluga i njihovim cenama, koje će banke morati da objavljuju, kako bi građani mogli da se opredele koja banka za njih je najpovoljnija. Međutim, između obaveze da ih na vreme upoznate sa pravilima i trenutkom njihove primene, postoji ovaj period u kojem banke računaju da mogu da podignu neke troškove.

- Banke su uvek korak ispred nas, ali ćemo se potruditi da uhvatimo korak s njima i zaustavimo praksu koja podseća na onu priču o čokoladi, čija težina se sa 200 smanji na 180 grama, a i dalje se prodaje po istoj ceni, računajući da potrošač neće primetiti manju gramažu - pojasnila je Tabakovićeva.

Ona je navela i primere iz prakse Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga pri NBS:

- Banka daje kredit klijentu koji ima otvoren tekući račun kod nje i uslovljava ga da otvori drugi račun na koji će taj kredit biti uplaćen. Razlog je da bi banka mogla i po tom računu da naplati troškove održavanja. To nije profesionalno i tako se gube klijenti. Ako je bankarsko poslovanje zasnovano na poverenju i poštovanju klijenata, onda je je ta vrsta jednokratnog varanja dugoročan gubitak za banku.

Naglašavajući da pitanje rasta profita banaka nije pitanje podizanja cene, jer kamate evidentno padaju, već je reč o povećanom obimu kreditiranja, guverner NBS napominje da u profitima banaka visoko učestvuju i prihodi od platnih transakcija, odnosno povećanog broja plaćanja:

- Upravo to je bilo u žiži zakonodavne aktivnosti NBS, i to je još jedna sitaucija u kojoj tražimo balas između dve krajnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski krediti klijenti bankarske naknade banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana