Tekst objavljen: 18.06.2016 16:00        


Novi način izmirivanja takse za javni servis uz račun za struju dao neočekivano dobre rezultate. Obaveze redovno namiruje 94 odsto domaćinstava, a svako od njih prvo daje novac za TV.

Svi plaćaju TV pretplatu

Gotovo da ne postoji građanin u Srbiji koji odbija da plaća TV pretplatu. Prema poslednjim podacima iz EPS, čak 94 odsto domaćinstava u našoj zemlji redovno izmiruje dug za struju, a samim tim i za nacionalni servis.

Kako je država taksu za RTS vezala za popust za električnu energiju, a neplaćanje naknade podvela pod dug za kilovate, građani su primorani da svakog meseca plate i 150 dinara za TV taksu. Tako se procenat naplate, u odnosu na 2013. godinu, povećao skoro četiri puta!

Da bi dobili popust kao redovne platiše, potrošači struje više ne mogu da odbiju da plate naknadu za nacionalni servis, kao što je bio slučaj ranije.

POLOVINA IMA BENEFICIJE PREMA
podacima iz EPS, u proseku je 55 odsto kupaca mesečno koristilo popust od pet procenata za redovno plaćanje računa u prva četiri meseca 2016. godine. - Pravo na popust za električnu energiju potrošenu u januaru, februaru, martu i aprilu imalo je oko 3,23 miliona kupaca mesečno - kažu iz ovog javnog preduzeća. - Iskoristilo ga je u proseku 1,77 miliona kupaca svakog meseca.
Prethodna opcija, po kojoj je taksa koštala 500 dinara, plaćala se zajedno sa računom za električnu energiju, ali je struja mogla da se plati i bez ove stavke - nije se pokazala izdašnom.

Naplata TV pretplate tokom 2013. godine varirala je od 16 do maksimalnih 43 odsto, a u većini godina je svega 25 odsto domaćinstava u proseku plaćalo TV pretplatu.

- Građani sada u većoj meri plaćaju i zato što je taksa niža nego ranije - kaže Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača.
- Ipak, potrošači se plaše da ne plate TV pretplatu jer bi ih u suprotnom tužili za dug za struju. Zato gotovo svi plaćaju, pa i oni koji ne jure popust.

Novi zakon o javnim servisima, koji je počeo da se primenjuje početkom ove godine - uređen je po sistemu "vezane trgovine", objašnjava ekonomista Ljubomir Madžar.

- Negativna strana zakona koji uređuje taksu za TV jeste što primorava potrošače da plate dve usluge i tako se odstupa od načela valjanog trgovanja - kaže Madžar.

- Ipak, pozitivna stvar jeste što je uređen tako da se ne trpi nepoštovanje. Država je zgodno uredila propis da primora potrošače da ga primenjuju.

Kada se izračuna prihod sada i pre dve godine dolazi se do računice da na račun RTS sada svakog meseca legne 50 miliona dinara više nego kada je taksa bila 500 dinara. Naime, sa 94 odsto plaćenih računa televiziji ostane 455 miliona dinara mesečno, a prethodno je dobijala 403,7 miliona.

NEMA DUGOVA

Domaćinstva u Srbiji u 2013. godini ostala su dužna za pretplatu za javni servis oko 2,1 milijarde dinara. RTS sada nema dugova za taksu jer je praksa uređena tako da EPS uplati iznos naknade za sve korisnike, a onda se sam bavi naplatom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rtv pretplata televizija struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana