Tekst objavljen: 21.06.2017 11:59        


Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković najavila je da će do kraja ove godine sve poreske prijave biti i u elektronskoj formi, a trenutno se 96 odsto poreskih prihoda prikupi na taj način.

Svi građani će ubuduće moći da plate porez elektronski

- Putem portala ePorezi mesečno se elektronski podnese oko 430.000 prijava, odnosno 14.200 prijava dnevno. To je samo jedan od ciljeva naše reforme koja treba da pojača stratešku analizu rizika, centralizuje rad Poreske uprave i smanji broj organizacionih jedinica, uz istovremeno bolje pružanje usluga poreskim obveznicima - rekla je ona u intervjuu za Magazin "Biznis".

Reforma zbog građana i ekonomije

Kako je objasnila, reforma Poreske uprave se ne sprovodi samo zbog sporazuma koji Srbija ima sa MMF-om, već zbog toga što je to neophodno i zbog građana, privrede i domaće ekonomije.

- Važno je doneti sistemska rešenja koja dovode do bolje naplate poreza, što je naša primarna delatnost. Ali, jednako je važno podići svest građana o značaju dobrovoljnog poštovanja propisa i stvoriti moderno radno okruženje za još kvalitetniji rad Poreske uprave - istakla je ona.

Manji broj ekspozitura

Kako je navela, Poreska uprava sada ima 178 filijala i ekspozitura, a plan je da ih bude 36, od toga u Beogradu šest, umesto sadašnjih 17.

- Na taj način ćemo smanjiti različito postupanje inspektora na terenu, što nam je jedan od glavnih zadataka. Pored toga, takav način organizacije će nam i olakšati rad, a značajno je što ćemo dobiti drugačije organizovanu poslovnu mrežu. U kontroli, želimo da formiramo nekoliko važnih punktova u Srbiji sa kojih će se obavljati kontrole za celu državu - istakla je direktorka Poreske uprave.

Po njenim rečima, mnogi zakoni sada su prepreka promenama u radu poreznika.

- Najbitnija su sistemska rešenja koja će dovesti do suštinskog poboljšanja položaja poreskih obveznika sa jedne, i stabilnih budžetskih prihoda, s druge strane. Jer, cilj nam je da budemo efikasni u poslovanju, a da to postižemo kroz sistemska rešenja koja će dovesti do povećane naplate - ocenila je Dragana Marković.

Krivične prijave

Poreska uprava je, kako je kazala, u 2016. godini podnela oko 1.820 krivičnih prijava protiv 2.350 lica zbog sumnje za utaju poreza u iznosu od oko 10,7 milijardi dinara. Vrednost akcizne robe oduzete u akcijama suzbijanja nelegalnog prometa obračunata po najnižim cenama na sivom tržištu je 583 milijarde dinara, što je za oko pet puta više u odnosu na 2015.

- Među glavnim generatorima sive ekonomije su takozvana "peračka" i "fantom" preduzeća. U 2016. godini identifikovano je 151, a za prva četiri meseca ove godine 43 "fantom" preduzeća. Mi nastojimo da rano otkrijemo ova preduzeća jer, zapravo, ona regularnim privrednim subjektima pomažu u izbegavanju plaćanja poreza - istakla je ona.

Novootkriveni prihodi

Komentarišući bolju naplatu poreskih prihoda u 2016. godini rekla da su razlozi veći privredni rast i rast ukupnog BDP-a, ali i pojačane mere redovne i prinudne naplate i kontrola kojima je utvrđeno oko 19,8 milijardi dinara novootkrivenih prihoda.

- Prema budžetskoj projekciji za 2017. godinu, planirana naplata najvažnijih prihoda u prva četiri meseca ove godine iznosila je 259,7 milijardi dinara, a naplaćeno je 19 milijardi dinara više, odnosno 278,7 milijardi dinara - kazala je direktorka Poreske uprave.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
elektronsko plaćanje plaćanje poreza poreska uprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana