Tekst objavljen: 25.08.2023 13:25        


Svetske cene hrane poslednjih meseci ponovo su počele da rastu, a nakon problema sa pšenicom i pirinčem sada je pitanje šta će biti sa cenom šećera

Svetski lider u proizvodnji šećera zabranio izvoz


Tu dilemu otvorila je odluka indijske vlade da zabrani izvoz ove namirnice u narednoj sezoni. Imajući u vidu da je Indija jedan od najvećih izvoznika šećerne trske stručnjaci smatraju da će to imati posledice na svetsko, a i domaće tržište.

Prema FAO indeksu cena, šećer je sa indeksa 116,8 u januaru ove godine poskupeo na 146,3 u julu. Samo godinu ranije ova cifra je iznosila 112,8. Da se nešto dešava na tržištu ukazivali su podaci iz meseca u mesec od početka ove godine, kada su cene ostalih namirnica padale, a šećer beležio rast.

Ovo može da poremeti svesko tržište

Žarko Galetin, agroekonomista, kaže za "Blic Biznis" da će ovako krupna odluka Indije o zabrani izvoza šećera imati posledice na tržište, što će se neminovno osetiti i u Srbiji.

- Druge zemlje nisu pribegle drastičnim merama za zaštitu tržišta šećera, ali je očigledno da se na tom polju u svetu nešto dešava. Ne bih se usudio da prognoziram da li će i koliko cene rasti, ali ovo svakako može da ima posledice i na Srbiju, mada mislim da ipak neće doći do nestašice - kaže Galetin.

Prema njegovom mišljenju, sadašnji scenario se mogao i naslutiti gledajući celokupnu sliku prethodnih meseci i cene šećera prema svetskom indeksu. Ono što sad ohrabruje je odluka naše države da ponudi subvencije proizvođačima šećerne repe, jer smo samim tim povećali površinu pod ovom kulturom u poslednjoj ekonomskoj godini, što je dobra vest.

- Ako pogledamo strukturu svetskog indeksa hrane FAO, od svih pet grupa proizvoda koji se nalaze u ovoj strukturi vidimo da je šećer imao rast i u vreme kada je ceo indeks padao, i da je on najviše porastao. Taj rast je sada i više naglašen i jedan od razloga je upravo ta odluka indijske vlade o zabrani izvoza. Mislim da ne bi trebalo da imamo nestašice jer imamo povećane površine pod šećernom repom. Do novog šećera ima još 3 meseca, ali verujem da su stabilne i robne rezerve i opšte tržište, te da neće biti drastičnog skoka cena - kaže Galetin.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zabrana izvoza ugrožava najsiromašnije

Iako Indija nije jedina zemlja na svetu koja izvozi šećer, činjenica je da će ova zabrana o izvozu neke zemlje posebno staviti u problem, a prve su na meti najsiromašnije zemlje.

- Nestašicom bilo kojih artikala, pa sada i šećera, uvek su najugroženije najsiromašnije zemlje. To je tržište koje je osetljivo na bilo kakve promene na tržištu hrane i one to prve osete. Ozbiljne posledice mogle bi osetiti i najmnogoljudnije zemlje koje inače prave veće zalihe - zaključuje Galetin.

Ako Indija ne bude prisutna na svetskom tržištu šećera to bi verovatno povećalo cene na berzama u Njujorku i Londonu koje su već na višegodišnjim maksimumima, što izaziva bojazan od inflacije na globalnim tržištima hrane, prenosi Rojters.

Indija je dozvolila da se izveze samo 6,1 miliona tona šećera tokom tekuće sezone do 30. septembra, a prošle sezone bio je dozvoljen izvoz rekordnih 11,1 miliona tona. Indija je 2016. godine uvela porez od 20 odsto na izvoz šećera da bi ograničila njegovu prodaju u inostranstvo.

Cene hrane i snabdevanje zabrinjavaju ceo svet poslednjih meseci. Najpre je tu bila odluka Rusije da izađe iz sporazuma o žitu, što je navelo mnoge zemlje da hitno traže druga rešenja. Poskupljenje pirinča u Kini izazvalo je takođe paniku zbog potencijalnog rasta cena ove namirnice koji je već neko vreme primetan u prodaji čak i kod nas.

Izveštaj FAO u julu pokazuje da je zabeležen značajan rast cena biljnih ulja zbog veće svetske potražnje - za 12,1.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izvoz šećera šećer indija zabrana izvoza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana