Tekst objavljen: 15.01.2020 12:55        


Svetski dug je u odnosu na ukupnu globalnu proizvodnju dostigao najviši nivo u istoriji u trećem kvartalu 2019. godine

Svetski dug na rekordnom nivou

Naime, globalni dug dostigao je preko 322 odsto svetskog BDP-a i nastaviće da raste, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF) iz Vašingtona u izveštaju o svom novom istraživanju.

Ukupan globalni dug popeo se na blizu rekordnih 253 biliona dolara na kraju septembra, poguran uglavnom većim zaduživanjem država i nefinansijskih preduzeća. Na kraju drugog kvartala prošle godine, ukupan svetski dug je iznosio 250,9 biliona dolara, prenosi CNBC.

"Procenjujemo da će ukupan globalni dug, podstaknut niskim kamatnim stopama i blagim finansijskim uslovima kreditiranja, u prvom kvartalu 2020. godine premašiti 257 biliona dolara, predvođen uglavnom zaduživanjem nefinansijskog sektora", navodi se u izveštaju IIF-a.

Rekordno niske kamatne stope u zemljama širom sveta su privukle i učinile lakšim zaduživanje preduzeća, pojedinaca i vlada, što je za posledicu imalo rast duga. Što se tiče dugova pojedinačnih država, SAD i Australija su zabeležile u trećem kvartalu istorijski najviše nivoe, navodi se u dokumentu, ali CNBC ne prenosi o kolikim iznosima ili nivoima je reč.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

S druge strane, napominje da je, prema izveštaju IIF-a, rast duga u Kini ponovo krenuo uzlaznom putanjom, preokrenuvši potpuno trend iz prethodnih perioda.

"Nakon značajnog usporavanja 2017/18. godine, tokom velikog pritiska Pekinga za razduživanje, akumulacija duga u Kini ponovo se povećala 2019. godine, naročito u nefinansijskom korporativnom sektoru", piše u istraživanju.Kineski dug domaćinstava i opšte države, kako se dodaje, sada iznosi rekordnih 55 odsto BDP-a zemlje, dok ukupan kineski dug dostiže blizu 310 odsto BDP-a, i jedan je od najvećih među tržištima u usponu, navodi se u izveštaju, a prenosi CNBC.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rekordni nivo svetski dug rekord rekordni nivo svetskog duga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana