Tekst objavljen: 26.09.2023 14:10        


Globalno tržište žitarica trebalo bi ubrzo da se potpuno oporavi. I to zbog rekordne proizvodnje pšenice, kukuruza i pirinča

Svetska banka predviđa kraj inflacije


Prema zadnjem izveštaju Svetske banke, takav razvoj događaja konačno će stabilizovati globalni lanac proizvodnje i prodaje hrane.

Ako znamo da je rast cena prehrambenih proizvoda bio jedan od glavnih okidača inflacije širom sveta, prognoze Svetske banke razlog su za umereni optimizam potrošača. Stopa inflacije hrane u istraživanju koje je sprovedeno Hrvatskoj od novembra 2022. do juna ove godine u konstantnom je padu, pokazuju zadnji podaci Svetske banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Takva inflacija u zadnjih godinu dana bila je najviša u novembru 2022., kada je iznosila 20,4 posto.U junu je bila 12,4 posto, što je 2,4 posto manje nego mesec pre. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je tokom leta ipak zabeležen rast stopa inflacije u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića.

Naime, u odnosu na jun proizvodi iz navedene kategorije u julu su poskupeli 0,3 posto, dok su mesec dana posle bili skuplji 0,2 posto, što se može pripisati turističkoj sezoni.

Poređena radi, u Evropi su nešto veće stope inflacije hrane u junu imaleEstonija (16,4%), Francuska i Belgija (13,2%) te Mađarska (23,1%). Inflacija pada i u okruženju, već u julu bila je 17,1 posto. U decembru 2022. stopa inflacije hrane u Mađarskoj bila je velikih 44,8 posto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetska banka hrana proizvodnja hrane inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana