Tekst objavljen: 18.06.2015 11:59        


Gubici zbog ilegalne trgovine duvanom na tri najveća tržišta zapadnog Balkana - Hrvatskoj, Srbiji i BiH dostižu iznos od oko 400 miliona evra na godišnjem nivou, što je dovoljno da se isplati milion penzija u Srbiji, pola miliona penzija u BiH ili više od 330.000 penzija u Hrvatskoj.

Šverc duvana pojede pola penzija

Novac te tri države mogu da zadrže samo ako se ozbiljnije pozabave borbom protiv šverca duvana i usklade akcize sa kupovnom moći svojih građana, objasnio je direktor korporativnih poslova i komunikacija Japan Tobačo Internationa (JTI) Goran Pekez u izjavi za sarajevsko Oslobodjenje.

U tekstu se, takođe, navodi da Evropska unija traži od zemalja Balkana da usklade akcize sa onima u EU, međutim, kako smatra Pekez, vlade bi morale opreznije da pristupe tom zahtevu, a da s druge strane energičnije krenu u borbu protiv šverca.

Prema njegovim rečima, preterano povećanje akciza izaziva poskupljenje duvana, pa se građani okreću jeftinijem, nelegalnom tržištu čime država umesto dobitka stvara gubitak.
"Svaki put kada su budžeti pod pritiskom za nove prihode, vlade odluče da povećaju akcize. Međutim, ako taj rast akciza prelazi kupovnu moć građana, onda se javlja tražnja za jeftinijim proizvodima, odnosno za proizvodima na koje se ne plaćaju porezi - ilegalnim proizvodima", rekao je Pekez.

"Naravno, istovremeno se javlja i ponuda i onda se država vraća na početak - gubi prihod", zaključio je on.
Pekez je podsetio da od cene svake paklice cigareta 90 odsto ide državi na ime poreza, zbog čega je duvansku industriju nazvao "sakupljačem poreza", jer ta privredna grana budžetima zemalja zapadnog Balkana godišnje donese 2,3 milijarde evra prihoda, pri čemu je naveo da je BiH četvrta u regiji po visini prihoda od akciza na cigarete sa 400 miliona evra godišnje.

On je izneo podatak da se svake godine na Balkanu uzgoji oko 50.000 tona duvana, od čega je oko 15 odsto u ilegalnoj zoni, ali da se države u regionu time malo bave.
Istina, ima određenih pomaka u tom smeru, zaplena ilegalnog rezanog duvana u 2014. godini u regionu bila je četiri puta veća nego u 2013. godini, dok je samo u prvih pet meseci ove godine zaplijenjeno devet puta više nego u celoj prošloj godini - 1.446 tona naspram 162 tone.

Međutim, to i nije neka uteha ako se uzme u obzir da u regionu do sada nije izrečena ni jedna presuda za krivično delo šverca duvana, piše Oslobodjenje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
duvan duvanska industrija oporezivanje penzije šverc

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana