Tekst objavljen: 09.06.2019 9:00        


Sve veći broj američkih studenata gladno je ili su beskućnici, pokazala je nova studija neprofitne organizacije "Hope Center for College, Community and Justice".

Sve više studenata u SAD su gladni ili su beskućnici

Njihovo istraživanje uključilo je više od 167 hiljada studenata na 101 dvogodišnjem programu državnih fakulteta, te na 68 četvorogodišnjih programa na univerzitetima i fakultetima.

Zabrinjavajuć je podatak da je gotovo polovina učesnika istraživanja izjavila kako je u razdoblju od mesec dana pre anketiranja barem jednom iskusila "neizvesnost hoće li moći sebi da kupi dovoljno hrane, odnosno hoće li moći da je nabavi na društveno prihvatljiv način", piše Biznis insajder.

Otprilike 50 odsto studenata dvogodišnjih programa i oko 44 odsto onih na četvorogodišnjim studijama u anketi ja izjavilo da se boje hoće li ostati bez hrane pre nego da li mogu sebi da priušte da kupe nove namirnice. U obe grupe studenata 30 odsto njih nije jelo kada su bili gladni jer to nisu mogli sebi da priušte.

Stambeno pitanje je takođe gorući problem. Čak 18 odsto mladih na dvogodišnjim programima i 14 odsto onih na četvorogodišnjim studijama izjavilo je da su beskućnici. Neki su naveli kako žive kod rođaka ili prijatelja ili pak spavaju po tuđim kaučevima (tzv. couch surfing), dok su drugi izričito naveli kako žive napolju, u skloništu ili po kampovima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sve ovo, piše Biznis Insajder, posledica je sve većih troškova studiranja. Naime, školarina se od 1980-ih godina više nego udvostručila, a rezultat toga je rekordno visok studentski dug. Prema Student Loan Herou, onlajn platformi koja pruža podršku pri organizovanju i otplati studentskih kredita, ukupni studentski dug u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je 1,5 biliona dolara, dok je prosečno dugovanje po diplomiranom studentu u 2018. godini iznosilo 29.800 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gladni SAD sjedinjene američke države beskućnici studenti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana