Tekst objavljen: 01.07.2014 15:30        


Banke će ubuduće poreznike obaveštavati o svakoj uplati na devizne račune građana, kao i o prilivima na njihove dinarske račune po osnovu prihoda od samostalne delatnosti.

Svaku uplatu deviza banke će prijavljivati poreznicima

Istu obavezu, piše Blic, banke su dobile i kada su u pitanju izvršeni platni nalozi firmi o kojim će obaveštavati Poresku upravu najkasnije petog u mesecu.

Ovo su samo neka od rešenja u predlogu izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji o kome će se danas raspravljati u parlamentu.

U zakonu je ostala obaveza da banke omoguće isplatu zarada samo ako su uplaćeni porezi i doprinosi na plate, kao i nekoliko godina stara obaveza da se Upravi za sprečavanje pranja novca prijavi svaka transakcija vrednija od 15.000 evra.



Poslovne banke će, inače, po usvajanju izmena Zakona o poreskom postupku plaćati kazne do dva miliona ukoliko poreznicima ne dostave tražene podatke. Odgovorno lice u banci platiće kaznu do 100.000 dinara.

Poreznicima i dalje ostaje obaveza da jednom u tri meseca na sajtu Uprave objavljuju listu najvećih dužnika među firmama i preduzetnicima. I dalje, po preporuci Rodoljuba Šabića, neće biti objavljivan spisak građana koji duguju porez. Više neće biti spiskova firmi koje duguju manje od 20 miliona dinara, ni preduzetnika dužnih manje od pet miliona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke klijenti banke klijent banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana