Tekst objavljen: 22.07.2018 16:01        


U Srbiji se u proseku svakog meseca pokrene 35 stečajnih postupaka nad firmamam koje nisu u stanju da nastave sa poslovanjem, kažu za Tanjug u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Svakog meseca pokrene 35 stečajnih postupaka

Trenutno se, prema podacima ove Agencije, pred Privrednim sudovima u Srbiji vodi čak 2.093 postupka.

Od tog broja, kažu, 706 preduzeća su u većinskoj državnoj ili društvenoj svojini, a njihove stečajne postupke vodi Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, dok su za 1.387 određeni stečajni upravnici.

Prosečno vreme trajanja postupka u Srbiji za aktivna preduzeća u stečaju, navode iz Agencije, je oko četiri godine, devet meseci i 10 dana.

Ukoliko se uzme u obzir ukupan broj stečaja koji su pokrenuti i vođeni od trenutka stupanja na snagu Zakona o stečajnom postupku, od 2005. godine do danas, prosečno vreme trajanja stečajnog postupka je nešto manje od tri godine.

Od stupanja na snagu tog Zakona do danas, pokrenutno je 6.885 postupaka pred 16 Privrednih sudova u Srbiji, od kojih je najviše pred Privrednim sudom u Beogradu - 2.015 postupaka.

Koliko će postupaka o stečaju biti pokrenuto u narednih mesec dana, iz Agencije za Tanjug kažu da ne mogu da daju tačnu procenu, jer Agencija, navode, dobija informaciju tek kada se stečajni postupak i zvanično otvori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stečajni upravnik firme propala preduzeća srečajni postupci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana