Tekst objavljen: 09.10.2016 14:28        


Srpski studenti smatraju da im praksa povećava šansu za zaposlenjem, a među zaposlenima je svaki peti rekao da mu je praksa pomogla u pronalažnju posla, pokazalo je istraživanje "Infostuda". Istraživanje je bilo aktivno u avgustu i septembru 2016. i popunilo ga je blizu 1.400 ispitanika.

Svaki peti zaposleni putem prakse došao do posla

Najčešći organizator praksi - fakultet

Gotovo dve trećine studenata u ovom trenutku ima predviđenu praksu na obrazovnim institucijama na kojima studiraju. Među onima koji prakse pohađaju, najčešći organizator je bio fakultet (30 odsto), dok je u organizaciji kompanija praksu imao tek svaki petnaesti ispitanik", piše u rezultatima istraživanja.


"Prakse nisu bile od koristi"

Među onima koji su pohađali praksu, samo četvrtina navodi da im je ona bila korisna u smislu sticanja relevantnog radnog iskustva. Ovo ukazuje na to da su njihove prakse bile neadekvatno organizovane ili da nisu bile usmerene na usavršavanje potrebnih veština. Uprkos ovim podacima, ubedljiva većina ispitanih studenata (89%) smatra da pohađanjem praksi sebi značajno povećava šansu za pronalaženje posla. U ovoj ciljnoj grupi, najviše je onih koji bi bili spremni na preseljenje zbog prakse, čak 85 odsto studenata je spremno ode u drugi grad u zemlji ili inostranstvu radi pohađanja stručne prakse, ukoliko bi im bili pokriveni troškovi.


Nezaposleni najažurniji u pohađanju praksi

Gotovo 66 odsto nezaposlenih učesnika u istraživanju pohađalo je neki vid prakse. Zanimljiv podatak je da je među trenutno nezaposlenima čak četvrtina onih koji su pohađali više od dve prakse, što govori o njihovoj angažovanosti u sticanju radnog iskustva i potrazi za poslom. Čak 40 odsto onih koji su pohađali prakse smatraju da su na taj način imali priliku da steknu relevantno radno iskustvo. O značaju praksi za nezaposlene svedoči i podatak da skoro 80 odsto nezaposlenih smatra da bi pohađanjem praksi značajno povećala šansu za pronalaženje posla, dok u ovom smislu praksu nekorisnom smatra petina nezaposlenih ispitanika.

Petina zaposlenih smatra da je praksa bila ključna za dobijanje posla

Gotovo dve trećine zaposlenih ispitanika navodi da su tokom školovanja imali neku vrstu obavezne ili neobavezne prakse. Najčešći organizatori praksi su obrazovne institucije, čak u 63 odsto slučajeva. Tek svaki 10 ispitanik je pohađao praksu preko kompanije u kojoj radi, oko 8% je navelo da su to učinili samoinicijativno, dok je preko karijernih centara i NSZ prakse pohađalo svega 5 odsto anketiranih.Preko 40% ispitanika navodi da nihovo sadašnje zaposlenje nije imalo veze sa praksom, dok petina navodi da su prakse bili vrlo važne za dobijanje sadašnjeg posla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi posao mladi zapošljavanje mladih praksa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana