Tekst objavljen: 24.10.2013 14:00        


Iako četiri petine (82%) stanovništva u Srbiji starijih od 15 godina sarađuje sa bankama, tek svaki peti građanin sa sigurnošću za sebe može reći da je finansijski pismen. Ipak šta to znači biti finansijski pismen nije sasvim jasno jer na to pitanje ispitanici daju različite odgovore, rečeno je na konferenciji GfK posvećenoj finansijskoj pismenosti.

Svaki peti Srbin misli da je finansijski pismen

Na skupovima na kojima su učestvovali eksperti iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine je zaključeno da je neophodno da se različite finansijske institucije zajedno uključe u proces edukacije, a da je u opismenjavanju bitan i značaj medija i porodice.

Istraživanje GfK Austrija pokazalo je da samo 4% mladih ljudi i 17% odraslih smatra da ima dobro obrazovanje kada je reč o finansijskim pitanjima.

Takođe, čak 68% ispitnika navelo je da nisu dobili detaljne informacije o mogućnostima koje pruža osiguranje, tokom školovanja. Sa druge strane, čak 60% smatra da bi osiguravajuće kompanije trebalo da budu aktivne u pružanju informacija vezanih za finansijsko obrazovanje.

Imajući u vidu ovakve podatke, iznalaženje načina kako bi se promenila postojeća situacija postaje veoma značajno.

Austrijsko Osiguravajuće Udruženje imalo je brojne aktivnosti na ovom polju kao što su štampanje različitih brošura koje izlaze na mesečnom nivou i korišćenje on lajn platformi za učenje putem kojih su različiti finansijki koncepti objašnjeni u video formatu.

Takođe, saradnja sa školama je od velikog značaja. Osim toga moguće je koristiti i nešto tradicionalnije metode kao što su call centri, sajtovi ali i različite konferencije i medijske akcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansije ekonomija Srbija obrazovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana