Tekst objavljen: 27.10.2014 14:59        


Svaki peti Android uređaj sa Kaspersky zaštitom napadnut je malverom bar jednom u periodu između avgusta 2013. i jula 2014.godine, pokazuju rezulati istraživanja „Sajber napadi na mobilne uređaje“ koje su sproveli Kaspersky Lab i INTERPOL.

Svaki peti Android sa Kaspersky zaštitom napadnut malve

Najčešći štetni programi su bili SMS trojanci, koji neovlašćeno i bez informisanja korisnika šalju poruke i pokreću pozivanje na specijalne brojeve koji ih skupo naplaćuju.

Korisnici u Rusiji, Indiji, Kazahstanu, Vijetnamu, Ukrajini i Njemačkoj se nalaze među glavnim metama sajber napada koji ciljaju Android operativni sistem.

Razlog je što ljudi u ovim zemljama često plaćaju sadržaje i onlajn usluge preko SMS poruka, a to za sajber kriminalce predstavlja atraktivnu priliku da unovče zlonamjerne napade, brzo i anonimno prebacujući novac sa prepaid mobilnih naloga na naloge treće strane.

U centralnoj i istočnoj Evropi, najveći broj primjeraka mobilnog malvera Kaspersky Lab je detektovao u Ukrajini (44 odsto), a zatim u Poljskoj (23 odsto), Turskoj (11 odsto) i Rumuniji (osam odsto).

Na top pet listi zemalja našla se i Grčka (sedam odsto), dok se Srbija nalazi na začelju ove liste sa svega dva odsto učešća u ukupnom broju malvera namijenjenog Android uređajima, zajedno sa Mađarskom, Hrvatskom i Češkom.

Glavni razlog za povećanje broja napada bilo je širenje malvera iz takozvane Trojan SMS porodice malvera.

Od ukupnog broja, ovaj tip malvera se javio u 57,08 odsto svih slučajeva.

Na drugo mjesto plasirao se RiskTool (21,52 odsto pozitivnih rezultata), uslovno legitiman program koji može da se koristi u zlonamjerne svrhe ( za slanje neovlašćenih SMS notifikacija na plaćene poruke, i prenošenje podataka o lokaciji).

Aplikacije sa agresivnim reklamiranjem (pop-up, notifikacije u status baru) zauzele su treće mjesto (7,37 odsto).

U Istočnoj Evropi top tri najaktivnijih tipova malvera je sličan – Trojan SMS sa 52 odsto, RiskTool 32 odsto, AdWare šest odsto

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pametni telefoni mobilni telefoni virusi zaštita mob telefona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana