Tekst objavljen: 18.08.2020 11:35        


Nakon što je 10. avgusta istekao rok za sve poslodavce u Srbiji za donošenje plana primene mera zaštita od koronavirusa, inspekcija rada je u prva dva dana nakon isteka roka utvrdila daod 361 preduzećakod 36 poslodavaca nije izrađen plan primene mera, dok je u četiri preduzeća izrada tog dokumenta bila u toku, piše Politika

"Svaki deseti poslodavac nema plan zaštite od korone"

Proveravarane su uglavnom male firme, sa do deset zaposlenih, koje su do sada inspektori rada samo savetovali tokom prilagođavanja novim propisima, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanja pojave zarazne bolesti.

"I u narednim danima inspekcija rada će kontrolisati poslodavce, a krajnji cilj je zaštita zdravlja ljudskih života, a ne samo kažnjavanje i represivne mere", rekao je za Politiku direktor Inspektorata za rad, Stevan Đurović.

"Želimo da pružimo pomoć i savetodavnu podršku poslodavcima kako bi što pre počeli da primenjuju mere iz plana. Oni koji ne budu otklonili propuste i svojim postupcima budu ugrožavali zaposlene, mogu da očekuju prekršajne prijave ili rešenja o zabrani rada, a kasnije i kazne", dodao je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pravilnik koji je stupio na snagu 11. jula primenjuje se na svim radnim mestima u području obavljanja rada, osim rada na terenu i rada na daljinu.

Pod navedenim merama navodi se, između ostalog, održavanje fizičke distance među zaposlenima, dodatne smene, stroga higijena, kao i posebna pravila u slučaju pojave pozitivnih slučajeva.

U samom pravilniku nisu propisane kaznene mere u slučaju nepoštovanja propisa, ali su navedene u Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, gde kazne za poslodavce mogu da iznose do milion dinara, dok zaposleni mogu biti kažnjeni sa 20.000 dinara.

Takođe je navedeno da su u toku vanrednog stanja kod 78 preduzeća nađene nepravilnosti u radu. Doneto je 17 rešenja o zabrani rada i podneto 166 rešenja sa ukazivanjem na otklanjanje manjih propusta u radu, rekao je Đurović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plan zaštite od korone biznis privreda privrednici zaštita od korona virusa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana