Tekst objavljen: 28.10.2013 17:15        


Brojni švajcarski bankari se boje puta u inostranstvo, jer strahuju da bi van granica svoje zemlje mogli biti uhapšeni zbog poreskih prevara. Bankari se najviše plaše odlaska u SAD, jer su američke vlasti nedavno pokrenule istragu zbog sumnje da su bankari u Švajcarskoj pomagali američkim državljanima da sakriju velike svote novca od poreskih vlasti.

Švajcarski bankari ne smeju van zemlje u strahu od SAD

Stariji privatni bankari iz Švajcarske su nedavno izjavili da će od sada na odmore odlaziti u domaće destinacije Tićino ili Graubinden, te da će se truditi da ne putuju bilo gde van države.

List prenosi da je Asocijacija zaposlenih u Švajcarskoj banci izričito savetovala sve bankare koji imaju klijente u Americi da se “suzdrže od putovanja” na neko vreme.

Američka vlada je u potrazi za poreskim prevarama i veruju da su neki švajcarski bankari primili i više desetina milijardi dolara od američkih građana.

Oko 30 bankara se trenutno nalazi pod istragom američkih vlasti.

Uhapšeni bankar Raul Vejl je 2008. godine bio pod istragom američke državne porote na osnovu optužbi da je pomagao svojim američkim klijentima da sakriju i preko 20 milijardi dolara vrednu imovinu od poreskih vlasti.

Evropska unija veruje da se svake godine izgubi čak bilion evra u poreskim prevarama. Za većinu tog novca se veruje da je sakrivena u Švajcarskoj koja nije članica Evropske unije.

Međutim ovi podaci ne mogu da budu porvereni zbog dobro poznate privatnosti klijenata u švajcarskim bankama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Amerika sjedinjene američke države SAD utaja poreza utaja novca bankarska tajna švajcarske banke bankari banke švajcarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana