Tekst objavljen: 25.05.2015 14:43        


Švajcarska poreska uprava počela je da objavljuje imena mogućih utajivača poreza iz inostranstva, u vezi s brojnim molbama za pravnu pomoć.

Švajcarska objavljuje popis stranih utajivača poreza

Francuska, Nemačka, Rusija, Indija i još nekoliko zmelja, tražili su od Švajcarske informacije o mogućim utajivačima poreza, koja je na te zahteve reagovala objavom imena tih osoba u službenom listu, dostupnom na internetu, preneo je nemački list Zontagcajtung.

Reč je o neuobičajnom postupku kojim Uprava želi da pruži mogućnost dotičnim osobama da, kako se navodi, iskoriste pravna sredstva.

Među osobama čija su imena objavljena nalaze se i poznate osobe, kao što je praunuk prvog nemačkog kancelara, Francisko Žoze Ortiz von Bizmark, u čijem slučaju je Nemačka zatražila od Švajcarske pravnu pomoć.

Švajcarska poreska uprava tvrdi da je više nego ranije izložena brojnim zahtevima za pravnu pomoć.
"Neuobičajeno je objaviti imena osoba kojih se tiče zahtev za pravnom pomoći", priznao je za Zontagcajtung predstavnik Uprave, Aleksandr Dima, ali kaže da je to potrebno, jer brojne zemlje ne dopuštaju direktan kontakt s dotičnim osobama.

Banke očigledno nemaju previše interesa za traženje svojih klijenata, posebno zbog toga što mnogi od njih više uopste nemaju račune u Švakcarskoj, tvrdi Dima.

Objava imena predstavlja rušenje tabua u Švajcarskoj, budući da svi posetioci sajta mogu videti imena onih za koje su zainteresovane poreske vlasti. Isto tako, neobično je, piše list, da sama Švajcarska poreska uprava zahteva od inostranih organa vlasti da ne objavljuju podatke koje su dobile od Švajcarske.

U slučaju Indije i Nemačke postavlja se i pitanje da li su možda zahtevi za pravnom pomoći nastali na osnovu ukradenih podataka, navodi list i podseća na slučaj podataka koje su vlasti tih zemalja kupile od posrednika.

"Nismo sigurni je li reč o ukradenim podacima. Postoji samo princip poverenja", rekao je Dima.
"Mnogi kojih se to tiče ne znaju da mogu preduzeti pravne korake kako bi se suprotstavili istragama", rekao je advokat Andreas Rie.

List dodaje da nisu objavljena puna imena svih potencijalnih poreskih dužnika i da su, na primer, američki građani, koji se nalaze na popisu, navedeni samo inicijalima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lista utajivača inostrani dužnici porez utaja poreza švajcarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana