Tekst objavljen: 18.06.2015 13:10        


Švajcarska centralna banka (BNS) odlučila je da ništa ne menja u svojoj monetarnoj politici, naglasivši da će ostati aktivna na deviznom tržištu kako bi oborila vrednost nacionalne valute.

Švajcarska centralna banka zadržava status kvo

Banka Švajcarske, koja je 15. januara ove godine donela odluku o napuštanju politike vezivanja franka za evro, posle tromesečne ocene ekonomske i monetarne situacije u zemlji, zadržala je granicu fluktuacije kamatne stope "libor" na tri meseca između minus 1,25 i minus 0,25 odsto, kako su predvideli i analitičari.

Iz Banke su takođe potvrdili da će kamatna stopa koja se primenjuje na depozite banaka kod centralne banke ostati minus 0,75 odsto, preneo je Rojters.

"Franak jeste osetno precenjen, i centralna banka će voditi računa o uticaju jake domaće valute na inflaciju i u skladu s tim sprovoditi svoju politiku, pa ako monetarni uslovi to zahtevaju, intervenisaće na deviznom tržištu", navodi se u saopštenju Banke.

Isti izvor podseća da je centralna banka Švajcarske, na opšte iznenađenje, donela odluku o napuštanju politike vezivanja franka za evro, po kursu od 1,20 za jedan evro, koja je izazvala uzletanje nacionalne valute, što bi švajcarsku ekonomiju moglo da gurne u recesiju.

Franak je danas blago skočio u odnosu na evro i dolar posle saopštenja odluke centralne banke o tome da monetarnu politiku zadrži nepromenjenom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska banka jak švajcarac švajcarac kurs švajcarska ekonomija recesija švajcarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana