Tekst objavljen: 14.11.2013 15:45        


Švajcarski državljani će uskoro održati referendum o predlogu o ograničavanju najviše plate na maksimalno 12 švajcarskih minimalaca. Odlučivanje o ovom predlogu odvija se samo osam meseci od referenduma kojim su zabranili "zlatni padobran", kako se nazivaju ogromne otpremnine korporativnim top menadžerima.

Švajcarci žele da zakonom ograniče najveći iznos plate

"Inicijativa 1:12" izaziva velike rasprave u zemlji koja je uvek u vrhu svetskih lista "business friendly" zemalja a  opravdava se potrebom da se smanji ogromna nejednakost u dohocima koja je u bogatoj Švajcarskoj znatno narasla.

Prema podacima Švajcarske federacije sindikata, dohoci jedan posto najplaćenijih ljudi između 1996. i 2010. godine narasli su 39 posto, dok su građanima sa srednjim ili nižim primanjima u istom razdoblju narasli između 6 i devet posto.

Protivnici inicijative smatraju da je predloženi lek za smanjivanje nejednakosti gori od bolesti. Za predstavnike poslodavaca najveći problem je u tome što će građani, u slučaju da izglasaju predlog, poslati inostranim kompanijama poruku da dobro razmisle hoće li ulagati u Švajcarsku. Takođe dodaju da će to smanjiti konkurentnost njene ekonomije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija zarade plate švajcarski referendum švajcarci švajcarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana