Tekst objavljen: 05.10.2018 15:55        


Vrhovni kasacioni sud je najnovijom odlukom, donetom povodom zahteva jedne banke za revizijom, potvrdio svoj stav od 22. maja ove godine da naplata troškova obrade kredita nije dozvoljena, saopštilo je danas Udruženje za zaštitu potrošaчa i bankarskih klijenata Efektiva.

Sud potvrdio: Naknada za obradu kredita nedozvoljena

"Ovim Rešenjem banke su konačno izgubile višegodišnju bitku u dokazivanju osnovanosti naplate troškova obrade kredita, jer je Vrhovni sud potvrdio svoj stav da banka ovaj trošak može da naplati samo ako je on realan i samo ako je korisnik o njemu prethodno jasno i nedvosmisleno informisan, tako da ni na koji način ne bude doveden u zabludu o kojim troškovima je reč", navodi se u saopštenju Efektive.

To znači, dodaje se dalje, da su banke morale da u ponudi pre zaključenja ugovora o kreditu, na taksativan način navedu šta čini troškove obrade kredita, a ne samo da to naplate u procentualnom iznosu.

Banke su "zapravo korisnike dovodile u neravnopravan položaj, naplaćujući veće troškove od korisnika koji podigne veći kredit, što je u svom stavu potvrdila i NBS", konstatuje se u saopštenju.

"Upravo je ta činjenica bila i početna osnova za sumnju da banke procentualnim ugovaranjem te odredbe, fiktivno naplaćuju nepostojeći trošak", napominju iz Efektive.

Procenjujući da su "banke u Srbiji u poslednjih petnaestak godina, po ovom osnovu, od svojih korisnika naplatile nekoliko desetina miliona evra", iz Efektive poručuju da građani sada u parnicama mogu da potražuju povraćaj tog novca sa zateznom kamatom.

"Zastarelosti za ove sporove nema, jer je po stavu Vrhovnog kasacionog suda, ova odredba je ništava, a ništavost ugovorne odredbe ne zastareva", navodi se u saopštenju Efektive.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naknada banke presuda suda Vrhovni kasacioni sud klijenti banke tužba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana