Tekst objavljen: 20.09.2017 11:32        


Uštedama i povećanjem stepena naplate EPS ubedio MMF da električna energija poskupi minimalno. Kreditori hteli poskupljenje od 7 do 10 procenata. Mesečni računi domaćinstava u proseku povećani za 68 dinara.

Struja skuplja dva odsto, cene hrane ostaju iste

Naplata električne energije ove godine obara sve rekorde. Za sedam meseci 2017. procenat je bio 100,49 odsto, a to znači da su potrošači uz tekuće otplaćivali i stare obaveze. To je samo jedan od razloga sa kojim je Srbija ubedila predstavnike misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da procenat poskupljenja bude dva odsto, odnosno da prati inflaciju, a ne sedam do 10 odsto koliko su ovi kreditori tražili. Ovo poskupljenje neće uticati na cene hrane, pića i drugih proizvoda jer je privreda u svoje cenovnike ukalkulisala kilovate još početkom godine.

Od 1. oktobra cena električne energije biće veća za 2 odsto. Poskupljenje je odobrila Agencija za energetiku Srbije.

- I posle poskupljenja električna energija će imati najpovoljniju cenu u regionu - tvrde u "Elektroprivredi Srbije".

- To je do sada najmanji procenat poskupljenja električne energije u Srbiji kojim se samo prati inflacija.

CENE UGOVORENE

Srpsko tržište električne energije je liberalizovano. Veliki kupci, kompanije i firme sa potrošnjom većom od 30.000 kilovat-sati godišnje, ugovaraju snabdevanje i cene po komercijalnim uslovima.
Minimalan rast cene omogućen je zahvaljujući uštedama, povećanju stepena naplate i odličnim finansijskim rezultatima u 2016. godini, koje je EPS predstavila na sastancima sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U EPS ističu da je dobar trend poslovanja i rast efikasnosti iz 2016. nastavljen je i u ovoj godini.

- Procenat naplate ove godine iznosio je rekordnih 100,49 odsto, što znači da je naplaćen i deo zaostalih dugovanja - kažu u EPS.

- Naplata je povećana za 4,98 procentnih poena u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ni u jednoj prethodnoj godini u prvih sedam meseci nije ostvaren veći procenat naplate.

Pre predstavljanja rezultata MMF-u, EPS dostavio sve tražene podatke koji su Svetskoj banci potrebni za analize u vezi sa određivanjem nivoa potrebnog povećanja cene za garantovano snabdevanje.

- Domaćinstvo sa prosečnom potrošnjom u Srbiji plaćaće za 68 dinara veće mesečne račune po novim cenama električne energije - pokazuje računica EPS.

- I nakon poskupljenja od 1. oktobra, cene električne energije po kojoj EPS snabdeva domaćinstva i male kupce na garantovanom snabdevanju biće niža od ekonomske cene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje struja hrana potrošnja domaćinstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana