Tekst objavljen: 12.03.2014 10:30        


Uslovi da banke snize kamatne stope na sve vrste pozajmica u dinarima su se stekli, rekli su za Tanjug domaći ekonomski sturčnjaci. Ali, da li će se to i desiti, nakon sniženja kamata na dozvoljeni minus, biće izvesno u narednim danima.

Stručnjaci: Vreme je za jeftinije dinarske kredite

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić smatra da su se stekle okolnosti zbog kojih bi trebalo očekivati da poslovne banke, nakon sniženja kamatnih stopa na dozvoljeni minus, smanje i kamate na kredite koje odobravaju privredi i stanovništvu.

Ekonomski stručnjak Vladimir Krulj, i dodao da takav odnos omogućava vođenje održive politike kad je u pitanju finansijski sektor u Srbiji, a u krajnjem slučaju je u interesu i samih banaka. Prema njegovim rečima, situacija sa keš kreditima za stanovništvo u Srbiji pokazuje da je broj otplaćenih bankarskih pozajmica mnogo veći od broja odobrenih, tako da je inicijativa NBS za snižavanje kamata na kredite ne samo dobra za građanstvo, nego i za bankarski sektor sa aspekta njihovih srednjoročnih planova.
- Imamo stabilnu minimalnu inflaciju, koja je rekordno niska u poslednje dve decenije. Imamo prilično stabilan devizni kurs, koji oscilira u vrlo uskom rasponu, i koji je već dve godine na približno istom nivou - naveo je Hanić.

Sniženje kamata na dinarske pozajmice, kako je naveo, moglo bi da se dogodi u narednom periodu, a dovoljno je da samo jedna banka snizi kamate, pa da onda i druge to isto učine kako bi bile konkurentne. Pitanje je samo tempa snižavanja, odnosno iznosa za koji će kamatne stope biti smanjene, ocenio je on.

Slično razmišlja i ekonomista Ljubodrag Savić, koji je za Tanjug rekao da su se uslovi za sniženje kamatnih stopa na pozajmice u dinarima stekli. Ono što u ovom trenutku, prema njegovom mišljenju, nije povoljna okolnost jeste visina referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, koja, iako je snižena na 9,5 odsto, predstavlja naveću referentnu stopu ne samo u odnosu na zemlje u okruženju već i šire.

Primera radi u Hrvatskoj REPO stopa iznosi šest odsto, dok je u pojedinim zemljama, kao što je Češka, njen iznos 0,005 procenata, ukazao je Savić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke kamata na kredite kamate na kredite dinarski krediti dinarski kredit krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana