Tekst objavljen: 17.08.2015 15:38        


Efekti Strategije za rešavanje problematičnih kredita biće značajni jer, kako se očekuje, uticaće na smanjenje troškova banaka, a time i na kamatne stope i tako povećati spremnost banaka da kreditiraju, pre svega nove investicione poduhvate, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu finansija. 

Strategija za problematične kredite oboriće kamate

Konačni efekat će, kako se ističe, biti rast proizvodnje i zaposlenosti, zatim značajni rast prihoda za državu, prvenstveno poreskih.

Vladina Strategija za rešavanje problematičnih kredita predviđa unapređenje kapaciteta banaka i državnih institucija, a stečaj i prodaja potraživanja od građana biće dodatno analizirani zbog osetljivosti te problematike, ocenili su u Ministarstvu finansija.

Aktivnosti koje su predviđene, odnose se na unapređenje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita, uklanjanje poreskih prepreka za otpis nenaplativih potraživanja, unapređenje u domenu sudskog i vansudskog restrukturiranja i stečaja, izvršenja, kao i pitanja procene vrednosti založene imovine.

Osim toga, povećaće se kapaciteti i stručnost sudova, ali i državnih institucija kao poverilaca u postupcima restrukturiranja. Stečaj fizičkih lica, kao i prodaja potraživanja od njih biće predmet dodatnih sveobuhvatnih analiza imajući u vidu složenost i osetljivost te problematike. I za ostale prepreke, za koje se može očekivati da će biti uočene u naknadnim analizima, biće donete odgovarajuće mere.

Za sprovođenje nekih od mera, kao što je uklanjanje poreskih prepreka, predviđen je rok već do kraja ove godine, dok su neke druge veoma složene i zahtevaju više godina za sprovođenje, poput povećanja osposobljenosti sudova da upravljaju postupcima stečaja i reorganizacije radi povećanja efikasnosti tih postupaka.

U Ministarstvu finansija su naglasili da su predložena rešenja usaglašena sa MMF-om, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kao aktivinim učesnicima u radnoj grupi koja se bavila izradom ove strategije.

Sa pomenitim institucijama se očekuje i nastavak saradnje u pronalaženju eventualno do sada neuočenih prepreka, ali i u procesu implementacije predviđenih mera. Mere ekonomske, monetarne i fiskalne politike Vlade Srbije dale su određene rezultate, ali je nivo nenaplativih kredita i dalje značajan i predstavlja realnu prepreku za kreditnu aktivnost.

Zbog toga je ova strategija značajna kako za rešavanje postojećeg nivoa problematicnih kredita, tako i za preventivno delovanje radi sprečavanja ponavljanja istog problem u buducnosti, smatraju u Ministarstvu finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke nenaplativi krediti problematični krediti manje kamate rešenje vlade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana