Tekst objavljen: 06.03.2016 11:24        


Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine je 47 odsto, rekao je danas ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i pozvao privrednike da daju šansu mladima za praksu, a potom i za zaposlenje. 

Stopa nezaposlenosti mladih 47 odsto

Prema njegovim rečima, došlo se do podatka da mladi nisu mnogo spremni da prihvataju sugestije i nova znanja.

Ti zaključci su dobijeni nakon razgovora sa predstavnicima najuspešnijih kompanija u Srbiji o uzrocima slabog zapošljavanja mladih, objasnio je ministar.

"U saradnji sa civilnim sektorom izrađen je Nacionalni program za zapošljavanje mladih do 2020., a cilj je da se pokrenu institucije, kompanije, organizacije, da se daju smernice kako delovati da bi se nezaposlenost mladih smanjila", rekao je on.

Udovičić je kazao da je neophodno da se popravi sistem, ali i sistem vrednosti kod mladih, navodeći da je bila situacija kada su deca čekala da uzmu autogram od navijača, a ne od sportista.

"Kada pričamo o rešenjima, mislim da ne možemo doći do rezultata ako nismo ujedinjeni, pre svega kao vlada, sa nevladinim i privatnim sektorom", rekao je Udovičic.
Ministar je pozvao privrednike da daju šansu mladima.

"Pozivam sve vas da date priliku mladima da prime znanje", rekao je Udovičić i dodao da se mora poboljšati praksa jer samo pojedine srednje škole i fakulteti imaju zaključene ugovore o praksi.

Dešavalo se, rekao je Udovičić, da mladi sa državnih fakulteta nisu znali osnovne stvari, ni računovodstvo ni finansije u praksi, već samo teoretski.
On je naveo i da bi trebalo prilagoditi obrazovni sistem tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi nezaposleni posao ministarstvo rada stopa nezaposlenosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana