Tekst objavljen: 12.05.2018 10:02        


Prve trešnje stigle su na pijace, ali poranili su letnji slatki plodovi, i to po paprenom cenovniku - za kilogram trešanja mora se izdvojiti i do 350 dinara, za rane breskve 400, a za kajsije 500 dinara.

Stigle su papreno skupe trešnje, breskve i kajsije

Trešnje su na pijace stigle ove nedelje i širom Srbije uglavnom se prodaju po ceni između 200 i 350 dinara za kilogram. Prodavci kažu da, uprkos visokoj ceni za prosečan džep, uspevaju da prodaju skoro sve, ali samo zato što trenutno trešanja na pijacama ima vrlo malo.

- To se zasad najviše prodaje na pola kile, a cena je gotovo ista kao kada su se pojavile prošle godine, dok su kod mene sada stigle nedelju dana ranije - kaže prodavac trešanja iz svog voćnjaka u Novom Sadu.

Kako dodaje, gotovo svake godine ponavlja se ista priča, cena startuje sa 300 dinara za kilogram i pada do oko 120 dinara.

Visoku cenu drže burlat trešnje, koje su na beogradske pijace uglavnom pristigle iz Ritopeka, barem se tako hvale trgovci, dok ima i domaćih sorti od 200 dinara.

Žika Karaklajić, voćar iz Grocke, kaže da su trešnje ove godine stigle malo pre 1. maja, ali i da zbog suše nisu toliko dobre kao prethodnih godina.

- Njihova cena je pala i sad ih ima već za 200 dinara. Generalno je bila loša godina i trešnje su sitnije zbog suše, ali nije loše rodilo - kaže Karaklajić, i dodaje da će cena pasti kada ponuda bude bila bolja.

Iako po domaćim merilima sezona breskvi i lubenica nije ni blizu, prvo voće iz uvoza stiglo je do naših pijaca. Prethodnih nedelja breskvi je bilo na beogradskom kvantašu, a cena je bila prava "sitnica" - 390 dinara za kilogram.

Ko želi da proba prve lubenice, moraće pre svega da se potrudi da ih pronađe. Lubenica je bilo na beogradskim pijacama i prodavale su se po ceni od 250 dinara za kilogram, i to na kriške, dok su u Subotici bile 180 dinara. Lubenica ima u pojedinim velikim marketima po akcijskoj ceni od 99,99 dinara do 149,99 dinara. Na pojedinim beogradskim pijacama mogu se naći i kajsije, i to za 500 dinara po kilogramu.

Profesor Zoran Keserović sa Departmana za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kaže da će i kasnije biti visoke cene kajsija i trešanja zbog mraza.

- Očekujemo rodnu godinu osim kod kajsije i trešnje. Cena trešnje teško da će ići ispod 2,1 evra u maloprodaji - kaže Keserović.

On dodaje da se prve višnje mogu očekivati već u trećoj dekadi maja, za kada trgovci i predviđaju da će već pasti cena trešanja, ali da će konačno sniženje biti tek sredinom juna.

Ipak, sada su konačano jagode dobile konkurenciju, pa se za razliku od prethodne nedelje, kada su stajale minimum 250, mogu naći po ceni od 150 dinara po kilogramu. Cenu je oborila i velika ponuda domaćih jagoda na pijacama koje su za kupce mnogo ukusnije od uvoznih. Ipak, nisu srećni što su s tom etiketom jagode su zadržale visoku cenu - i do 350 dinara po kilogramu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
skupo voće pijaca cena voća sezonsko voće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana