Tekst objavljen: 04.06.2015 11:08        


Građani članica Evropske unije sa juga Evrope su naklonjeniji tom bloku od kada se privreda oporavlja, dok se stav Nemaca prema EU istovremeno pogoršao.

Stav Nemaca prema EU sve lošiji

Anketa sprovedena u šest najvećih država EU, u kojem živi 70 odsto ukupnog stanovništva Unije, pokazala je da 64 odsto Italijana i 63 odsto Španaca ima veoma ili donekle povoljno mišljenje o EU, u poređenju sa podrškom od 46 odnosno 50 odsto od pre godinu dana, pokazuje najnoviji izveštaj istraživačkog centra "Pju".

Stav građana Francuske, Britanije i Poljske prema EU je istovremeno ostao stabilan, pa pozitivno mišljenje ima 55, 51 odnosno 72 odsto građana tih zemalja, saopštio je Istraživački centar "Pju", sa sedištem u Vašingtonu.

Sa druge strane, procenat građana Nemačke, najveće privrede u okviru evrozone, koji imaju pozitivan stav prema EU je pao na 58 sa 66 odsto.

U šest zemalja u kojima je sprovedena anketa prosečno 61 odsto građana ima pozitivan stav prema EU, u odnosu na 53 odsto iz prošle godine i 52 odsto iz 2013.

"Nakon što je nastupila kriza u evrozoni, podrška javnosti prema EU i verovanje da je evropska ekonomska integracija dobra za pojedinačne države su naglo pali širom Evrope, survavši se na najnižu tačku 2013. godine", navodi se u saopštenju centra "Pju".

"Ove godine je, međutim, u većim članicama EU došlo do značajnog oporavka povoljnog stava prema Uniji i poverenja u delotvornost stvaranja jedinstvenog tržišta", zaključak je američke istraživačke agencije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona ekonomija kriza evrozone evropska unija zemlje članice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana