Tekst objavljen: 29.05.2019 11:10        


Nacionalna korporacija (NKOSK) je državna institucija koja se bavi osiguravanjem kredita koje banke odobravaju fizičkim licima za kupovinu, adaptaciju i izgradnju nekretnina obezbeđenih hipotekom.

Šta znači osiguranje stambenog kredita kod Nacionalne korporacije (NKOSK)?

Banke, po osnovu potpisanih Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa sa NKOSK, imaju obavezu da ponude Korporaciji na osiguranje svaki kredit koji ispunjava uslove postavljene od strane NKOSK.

Odlukom NKOSK da je prihvaćeno osiguranje određenog kredita, Korporacija preuzima deo rizika ako dođe do nenaplativosti tog plasmana. Što zapravo znači da NKOSK snosi 75% gubitka banke po osnovu nenaplaćenog potraživanja nastalog do momenta prodaje založene nepokretnosti. Banka svakako prodaje nepokretnost koja je predmet hipoteke po ceni koju uspe da dobije na tržištu. Od novca ostvarenog prodajom založene nepokretnosti banka prvo pokriva svoja potraživanja, a sav ostali višak, ako ostane, isplaćuje korisniku kredita.

Osiguranje stambenih kredita kod NKOSK je jedan vid obezbeđenja kredita koji smanjuje rizik bankama, a korisnicima kredita obezbeđuje povoljnije kamatne stope.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za osiguranje kredita naplaćuje se trošak obrade zahteva u visini od 30 evra (u dinarskoj protivvrednosti) i premija osiguranja. Trošak premije osiguranja kredita koji se plaća NKOSK je jednokratan trošak i zavisi od određenih kriterijuma. Postoji lestvica odnosno racio po kom NKOSK obračunava i naplaćuje premiju osiguranja i kreće se u rasponu od 1,5% do 4,25% od iznosa kredita.

Na procenat premije utiče odnos iznosa kredita banke i kupoprodajne cene nekretnine odnosno procenjene vrednosti nepokretnosti ukoliko je niža od kupoprodajne cene kao i stepen kreditne zaduženosti. Stepen kreditne zaduženosti predstavlja odnos razlike između ličnog dohotka i minimalne potrošačke korpe i svih kreditnih zaduženja klijenta uključujući i ratu po stambenom kreditu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit NKOSK osiguranje kod NKOSK stanovi kupovina stana osiguranje kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana