Tekst objavljen: 15.09.2018 16:00        


Od 17. decembra banke sa kojom trgovci ugovaraju korišćenje POS terminala imaće obavezu da iskažu sve naknade koje obračunavaju za debitne, kreditne i poslovne kartice iz sistema "Dinakard", "Visa" i "Masterkard", "Amerikan ekspres".

Šta trgovci treba da znaju o plaćanju karticama?

Kako bi informisala trgovce Narodna banka Srbije je objavila letak, a na jednostavan način mogu da se informišu o pravima koje im donosi Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica. Posebno su istaknuti praktični saveti usmereni ka jačanju pozicije prvenstveno malih trgovaca u odnosu s bankama, koje su im do sada nametale visoke troškove prihvatanja, a koje je u krajnjoj instanci plaćalo društvo u celini.

A šta bi trgovci morali da znaju kada je reč o prihvatanju kartica za plaćanje roba i usluga?

1. Pojedinačno iskazivanje visine naknada
Ono što je sugestija NBS obavezno zatražite ponudu koja sadrži trgovačke naknade prikazano pojedinačno za različite brendove i vrste platnih kartica. Samo na osnovu takve ponude moćićete da sagledate troškove koje imate za konkretan brend i vrstu karice i na osnovu toga donesete odluku o potpisivanju ugovora o prihvatanju platnih kartica onog brenda i vrste kartice koja vam sa vašom poslovnom politikom donosi najmanje troškove.

2. Obaveza banke da obavesti o novim pravima trgovca
Banka je u obavezi da obavesti trgovca o novim pravima iz Zakona i uskladi ugovore za prihvatanje platnih kartica.

3. Ne sme se naplaćivati dodatna naknada kupcu ako plaća karticom
U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, trgovac ne može od kupca da zahteva posebnu naknadu ukoliko robu ili uslugu plati karticom.

4. Banka ne sme da uslovljava trgovca koju karticu da prihvati
Od 17. decembra, banka, ali ni kartični sistemi plaćanja ne mogu da utiču ili da uslovljavaju trgovca da moraju da prihvate kartice određenog kartičarskog sistema, ni ugovorom niti na bilo koji drugi način. Takođe, ne mogu da utiču niti da zabrane da kupca trgovac usmeri da plati karticom koja njima stvara niže troškove.

5. Kupci moraju da budu informisani koje kartice trgovac prihvata
Trgovac koji ne prihvata određene kartice, ima obavezu od 17. decembra da kupce jasno obaveste o tome kako na ulazu u prodajni objekat, tako i na samom naplatnom mestu - kasi. Ista obaveza je i za kartice koje prihvata - jasno iskazivanje.

6. Kako možete da smanjite troškove za prihvatanje platnih kartica
Ukoliko od svoje banke ne zahtevate drugačije, ona je u obavezi da trgovcima dostavlja izveštaje o naplaćenoj trgovačkoj naknadi sa posebno prikazanim troškovima međubankarske naknade i naknada kartičnog sistema. Analizirajte dostavljene podatke i iskoristite ih za pregovore sa bankom o snižavanju trgovačke naknade. Takođe, zatražite ponudu za uslugu prihvatanja platnih kartica i od drugih banaka, neke od njih vam verovatno mogu ponuditi niže trgovačke naknade. Trgovačka naknada za prihvatanje različitih brendova i tipova kartica može da bude različita. Razmotrite da li želite da prihvatate sve kartice ili samo određene brendove i tipove kartica. Usmeravajte kupce na plaćanje karticom za čije prihvatanje imate niže troškove trgovačke naknade.

7. Šta je međubankarska naknada?
To je naknada koju vaša banka plaća banci kupca kada na prodajnom mestu kupac plati karticom. Međubankarska naknada je uključena u naknadu koju plaćate svojoj banci za prihvatanje platnih kartica, a koju Zakon naziva trgovačkom naknadom. Samim tim, što je viša međubankarska naknada, viša je i trgovačka naknada koju plaćate banci. U ovom trenutku prosečna međubankarska naknada za debitne kartice iznosi oko 1,1 odsto, dok se za kreditne kartice kreće i preko dva odsto od iznosa transakcije.

8. Šta je naknada kartičnog sistema?
To je naknada koju kartični sistemi naplaćuju banci koja vam pruža uslugu prihvatanja platnih kartica za korišćenje infrastrukture preko koje se izvršavaju platne transakcije. Svaki kartični sistem ima svoju cenovnu politiku, a naknade za istu vrstu kartica i transakcija mogu se značajno razlikovati u zavisnosti od kartičnog sistema. Naknada kartičnog sistema je takođe uključena u trgovačku naknadu koju plaćate svojoj banci za prihvatanje platnih kartica.

9. Od kada će se primenjivati ograničenje međubankarskih naknada?
Od 17. decembra 2018, međubankarska naknada će biti maksimalno 0,5 odsto vrednosti izvršene transakcije za debitne, odnosno 0,6 odsto za kreditne kartice. Od 18. juna 2019, međubankarska naknada u Srbiji biće na evropskom nivou, odnosno biće maksimalno 0,2 odsto vrednosti izvršene transakcije za debitne, odnosno 0,3 odsto za kreditne kartice.

10. Zašto i posle smanjenja međubankarske naknade plaćam istu trgovačku naknadu?
U trgovačku naknadu uključeno je više različitih naknada, jedna od njih je i međubankarska. S obzirom na to da će Zakonom one biti snižene, savet je da se obratite banci sa zahtevom da pregovarate o smanjenju trgovačke naknade. Takođe možete prikupite i ponude od drugih banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartičari trgovci plaćanje karticama naknada banke banke nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana