Tekst objavljen: 17.06.2019 15:57        


Evropska unija krenula je u stvaranje panevropskih penzija, novog oblika štednje za starost koji bi se primenjivao na celom području EU prema istim uslovima, pišu hrvatski mediji

Šta su panevropske penzije?

Uvođenje panevropskog penzijskog modela potrajaće oko dve godine, a njegovo funkcionisanje nadziraće EIOP, panevropski regulator za osiguranje i penzijsko osiguranje.

Nacrt uredbe kojom se uvodi panevropska penzija još jednom treba da dobije zeleno svetlo Evropskog saveta i parlamenta, pa će početi da se primenjuje godinu dana nakon objavljivanja u Službenom glasilu.

Evropska komisija tvrdi da samo 27 posto Evropljana starosti od 25 do 59 godina dodatno štedi za starost, što predstavlja veliki problem kada odu u penziju.

Hrvatska je prema visini penzija u odnosu na plate od 39 posto druga najlošija članica EU posle Irske gde su obavezni doprinosi za penziju niski što se u starosti preliva i na penzije koje iznose svega 35 odsto plate.

Penzija porosečnog evrospkog penzionera starosti od 65 do 74 godine iznosi 58 odsto plate koju zarađuju radnici između 50 i 59 godina.

Ako kao pedesetogodišnjaci zaraduju 2.000 evra mesečno, kao 70-godišnjacima penzija je 1.160 evra, navodi Evropska komisija o studiji koja objašnjava razloge za formiranje panevropskih penzijskih fondova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Radniku u Hrvatskoj kome je u 50-im godinama plata bila 6.000 kuna penzija će biti 2.340 kuna.

Nakon bogatog Luksemburga gde su penzije samo 12 posto manje od plata, po visini penzija prednjače Italija (69 posto), Francuska (68 posto) i Mađarska (67 posto).

Austrijske, poljske i slovačke penzije iznose 62 odsto plate, Češke su na polovini radničkih primanja, u Sloveniji su 47 posto, a u Nemačkoj 46 odsto.

Panevropske penzije bi trebalo da dopunjavaju postojeći penzijski sistem.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
panevropske penzije penzije penzioneri evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana