Tekst objavljen: 13.12.2013 13:45        


Svaki treći radnik u Srbiji ne prima platu ili mu zarada kasni nekoliko meseci, dok oko 35.000 ljudi mesečno od firme dobija manje od 21.000 dinara, koliko iznosi zakonski minimalac. Inspekciji rada redovno stižu pritužbe građana, ali inspektori priznaju da država i dalje nema dobar mehanizam da natera firme da plaćaju zaposlene.

Šta raditi kad vam gazda ne daje platu

- Zaposleni koji mesecima ne primaju platu treba da se obrate inspektorima rada, koji će onda rešenjem naložiti poslodavcu da isplati zarade i protiv njega podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Međutim, i državi su ruke vezane jer prekršajna prijava ne može da natera gazde da ispune obaveze ako firma nema para na računu - kaže Dragoljub Peurača, direktor Inspektorata za rad.

Iako je intervencija država malo kome od zaposlenih pomogla, inspektori rada uredno prijavljuju neodgovorne poslodavce.

U prošloj godini podneli su 2.318 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izrekli 1.078 novčanih kazni. Oko 40 odsto njih odnosi se na prijave zbog neisplaćivanja zarada. Do septembra ove godine, podneli su 1.957 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.


- Zaposleni u firmama koje nisu u statusu restrukturiranja imaju male šanse da ikad dobiju zaostale plate - kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Marko 13.12.2013 14:10

    Da li je moguce da autor clanka tako ravnodusno prica o ovoj temi?
    Gde je neki predlog? Gde je kritika sistema?
    Zasto recimo, autor ne predlozi da firma ode u stecaj, (kao sto je normalno kada firma duguje novac poveriocima), ako ne placa platu radnicima?
    Ja nigde u svetu nisam cuo da radnici rade, a ne primaju platu, i da je sve to normalno i da drzava "nema mehanizam" da to spreci.

  2. User image
    Поповић 31.03.2020 19:31

    Molim vas da ponovo otvorite ovu temu... uvek je aktuelna. Potreban nam je pritisak javnosti da se stvori efikasan drzavni mehanizam za resavanje problema neredovne isplate zarada i nedostavljanja mesecnih obracuna zarada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao radnici zaposleni plate zarade prava zaposlenih prava radnika Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana