Tekst objavljen: 21.08.2016 13:00        


Savet Komisije za zaštitu konkurencije prekinuo je postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv JKP Infostan Tehnologije iz Beograda koji je na računima za septembar 2015. pored redovnih troškova, bez saglasnosti korisnika, uneo i trošak osiguranja, saznaje "Blic".

Šta nas čeka na uplatnicama Infostana

Ukoliko želi da izbegne ponovno pokretanje postupka Infostan će u naredne tri godine morati da se pridržava obaveza koje su mu određene zaključkom Komisije od 15. avgusta 2016.

U njemu se navodi da se JKP Infostan obavezuje da svoju poslovnu politiku trajno izmeni u sledećim segmentima tako da svako uvođenje novih komercijalnih usluga vrši na osnovu pisane saglasnosti građana ili obaveštenjem korisniku, koje prati ponudu, da će samom uplatom posebne uplatnice dati saglasnost za ulistavanje te stavke na račun Infostana.

Infostan takođe ne sme da osiguravajućim društvima daje izdvojene informacije o korisnicima koji nisu osigurani, a u obavezi je da naredne tri godine dostavlja Komisiji na uvid svaki sledeći ugovor koji bude zaključen sa nekom trećom stranom zainteresovanom za korišćenje komercijalnih uslova Infostana, uz zahtev za davanje mišljenje.

Savet Komisije je kako se navodi u zaključku, odluku o prekidu postupka doneo ceneći da se usvojenim merama u potpunosti otklanja opasnost da se na tržištu nastave radnje koji su doveli do osnovane pretpostavke povrede konkurencije, a na osnovu koje je i pokrenut predmetni postupak po službenoj dužnosti, kao i da sprečavaju mogućnost nastanka iste ili slične povrede u budućnosti.

Komisija je postupak pokrenula zbog sumnji na moguću zloupotrebu dominantnog položaja od strane Infostana, a nakon saznanja da je Infostan, na računima za septembar 2015. godine, pored redovnih troškova, uneo i trošak za osiguranje stana kod Generali osiguranjua Srbija. Sumnja je bila još veća jer je ova stavka ubačena samo onim vlasnicima stanova i kuća koji već nisu ranije osigurani kod bilo koje osiguravajuće kuće.

Infostan, kroz sistem objedinjene naplate šalje račune za 13 komunalnih usluga, za ukupno 12 beogradskih opština.

Njihove usluge koristi preko 650.000 građana, vlasnika nekretnina u Srbiji. U međuvremenu je promenjen direktor Infostana. Umesto Veselina Mrkovića koji je smenjen odmah nakon što je otkriveno da je uključen novi trošak u račune za objedinjenu naplatu, došao v.d. Marko Mitić. Takođe, Infostan je promenio i ime u Infostan tehnologije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
infostan račun infostana komisija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana