Tekst objavljen: 03.04.2014 12:00        


Potrošači u Srbiji najčešće se žale na mobilnu telefoniju, kvalitet hrane i odeće, kaže predsednik beogradskog Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević. Potrošači se žale, dodao je, i na nemogućnost ostvarivanja kontakta sa državnim organima zaduženim za inspekcijski nadzor u tim oblastima.

Šta najviše muči potrošače: Hrana, odeća, mobilni...

On je agenciji Beta rekao da korisnici usluga mobilne telefonije često nisu upoznati sa svim detaljima tarifnih paketa koje koriste.

Prema njegovim rečima, prelepljivanje deklaracija na prehrambenim proizvodima, što je sve češća praksa u prodajnim objektima širom Srbije, ima elemente krivičnog dela, jer prikrivanje roka upotrebe može ugroziti zdravlje kupaca takvih proizvoda. - Kada primete da je deklaracija na nekom proizvodu prelepljena, potrošači treba odmah da prijave slučaj tržišnoj inspekciji. Problem je u tome što se često dešava da građani ne mogu da dobiju nadležnu inspekciju, jer one imaju kratko radno vreme za prijavu takvih žalbi - kazao je Bogosavljević.
- Korisnici koji sa provajderom potpišu ugovor po kome dobijaju telefon za jedan dinar uglavnom ne shvataju da se tu radi o prećutnom lizingu jer uređaj nije u potpunom vlasništvu korisnika - kazao je Bogosavljević i dodao da svaka promena uslova iz tarifnog paketa mora biti dostupna svim potencijalnim klijentima, jer se time obezbeđuje fer odnos prema korisnicima usluga mobilne telefonije.

Bogosavljević je podsetio da se veliki broj žalbi građana odnosi na probleme u vezi sa popravkom neispravnog telefona, od predugih rokova popravke do situacije u kojoj korisnici plaćaju pretplatu čak i tokom perioda u kome zbog kvara ne mogu da koriste telefon.

Upitan da prokomentariše česte slučajeve smanjenja mase prehrambenih proizvoda uz zadržavanje iste cene, Bogosavljević je rekao da je takva praksa u Srbiji stalno prisutna.

- Tipičan primer je smanjenje mase hleba sa 600 na 500 grama ili čokolada, kod kojih se varijacije u masi kreću između 80 i 120 grama. Zato je potrebno da se, umesto aktuelnog Pravilnika o deklarisanju hrane, hitno donese Zakon, koji će imati obavezujući karakter, jer se samo na taj način može obezbediti ravnopravnost potrošača - kazao je Bogosavljević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kvalitet proizvoda životne namirnice kupovina zaštita potrošača prava potrošača potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana