Tekst objavljen: 11.06.2017 10:00        


Vlasnici kompanija u Srbiji koji su preneli poslovanje preduzeća na drugu osobu ili firmu, ili preuzeli biznis od prethodnih generacija broje se u promilima.

Srpski preduzetnik nerado prenosi poslovanje

Čak 92 odsto preduzetnika starijih od 55 godina ujedno su i vlasnici i osnivači preduzeća, koji nemaju lično iskustvo u biznis transfer procesu, a u 80 odsto slučajeva oni istovremeno obavljaju i menadžersku funkciju, pokazuju rezultati istraživanja kompanije Adižes SEE (Asee) sprovedenog u okviru projekta "Biznis transfer". Istraživanje je sprovedeno od 12. januara do 6. marta 2017. na teritoriji Srbije, a na više od 30 pitanja odgovorilo je 205 vlasnika kompanija, starijih od 55 godina, koji zapošljavaju više od 20 radnika.

Biznis transfer podrazumeva prenošenje poslovanja preduzeća na drugu osobu - decu, menadžere, zaposlene, druge preduzetnike, ili na drugu firmu, čime se osigurava kontinuitet postojanja i poslovnih aktivnosti kompanije.

Upravo nedostatak iskustva u transferu poslovanja predstavlja otežavajuću okolnost u sprovođenju tog procesa u Srbiji, s obzirom na to da je većina preduzeća u Srbiji osnovana 90-ih godina prošlog veka i u njima se očekuju transferi na upravljačkim pozicijama, navodi se u izveštaju.

U Evropskoj uniji udeo preduzeća koja se prodaju nakon povlačenja vlasnika iz poslovanja iznosi gotovo 40 odsto, a oni imaju iskustva u transferu poslovanja i postoji razvijen sistem podrške za vlasnike kompanija u tom procesu.

U Srbiji samo šest procenata vlasnika misli da će preduzeće biti prodato. Njih 77 posto živi u nadi da će porodica da nastavi poslovanje i održi vlasništvo nad preduzećem.

Takođe, više od 72 odsto anketiranih vlasnika u Srbiji računa da će preduzeće u budućnosti voditi neko od članova porodice, a od toga 92 procenta očekuje da će to biti njihovo dete.

Prema istraživanju sprovedenom u EU, praksa pokazuje da se rukovođenje prenosi na članove porodice u samo 15 do 35 odsto preduzeća.

Visoka očekivanja vlasnika preduzeća u Srbiji o prenošenju poslovanja na članove porodice odraz su, u velikoj meri, njihovih želja i vizija koje tek treba da se suoče sa realnim mogućnostima - spremnošću i sposobnostima članova porodice.

Na prvi pogled značajan procenat vlasnika, njih 57 posto, intenzivno razgovara sa svojim naslednicima o budućnosti preduzeća.

Ali, budući da je anketa rađena sa vlasnicima koji imaju više od 55 godina, nije zanemarljiv podatak da njih čak 34 odsto o ovome uopšte ne razgovara sa svojojm decom koja su u 80 odsto slučajeva starija od 20 godina.

Jedan od rizika odlaganja razgovora je gubitak kompetentnih članova porodice, demotivisanih zbog činjenice da vlasnici nisu spremni za razgovore na temu promene uloga u budućnosti.

Biznis transfer je složen proces koji, pored emocija, uključuje i mnoga druga pitanja - organizaciona, pravna... Ovaj proces odražava se, kako na vlasnika preduzeća, tako i na članove njegove porodice, ali i na zaposlene i njihove porodice i to čak u većoj meri, jer većina vlasnika i njihovih porodica su egzistencijalno obezbeđeni.

Istraživanje je pokazalo da samo 19 procenata vlasnika gleda na biznis transfer proces kao na potpuno povlačenje iz vođenja preduzeća. Ostali svoju povezanost sa preduzećem planiraju i dalje u vidu uloge savetnika (45%), zaposlenja na puno radno vreme na nekoj drugoj poziciji (20%) ili nepunog radnog vremena (12%).

Ukazivanje poverenja osnivača važan je temelj za izgradnju ugleda naslednika biznisa među zaposlenima, dobavljačima, kupcima… I zato je presudno da "ostanak“ osnivača u preduzeću ne ograničava novi menadžment u preuzimanju odgovornosti u upravljanju preduzećem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija preduzetnici vlasnici kompanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana