Tekst objavljen: 12.01.2016 10:15        


Cena američke sirove nafte survala se danas ispod 31 dolara za barel, intenzivirajući rasprodaje koje su je gurnule ispod 12-godišnjeg minimuma usled prezasićenosti ponude, jačanja dolara i "mlake" tražnje.  

Srlja nafta u bescenje, cena ispod 31 dolara za barel

Američka "laka"nafta WTI za isporuke u februaru srozala se u trgovanju u Aziji za 87 centi, ili 2,77 odsto, na 30,54 dolara za barel jutros oko 6:30 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava agencija AFP.

Evropska referenca za cenu "crnog zlata", sirova nafta tipa "brent" pala je 98 centi, odnosno 3,11 procenata, na 30,57 dolara.

Poslednji put je cena nafte WTI bila tako niska u decembru 2003. godine, kada je iznosila samo 29,66 dolara za barel, a "brent" je na dnu bio u aprilu 2004. godine s cenom od 29,95 dolara.

Cene ovog energenta su pale 10 odsto prošle nedelje, pošto je porasla zabrinutost investitora zbog prezasićenosti globalne ponude i slabosti na ključnom tržištu, u Kini, koja je najveći svetski potrošac energije.
Potencijalni geopolitički rizici, uključujući eskalaciju tenzija između Saudijske Arabije i Irana, takođe drže trgovce u neizvesnosti.

Jačanje "zelene novčanice", zbog kog nafta izražena u američkom dolaru postaje skuplja za zemlje koje imaju slabije valute, takođe je ključni faktor današnjeg pada cena, smatraju analitičari.

"Pad cena nafte uglavnom potiče od povećanog jačanja dolara... To je u najvećoj meri doprinelo ovakvom kretanju cena", izjavio je investicioni analitičar kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang, za agenciju AFP.
Međutim, Ang je mišljenja da cene neće pasti ispod psihološke granice podrške od 30 dolara.

"Možda ćemo imati određeni opšti pad na kratak rok, gde cene mogu nastaviti još malo da slabe, ali mislim da će ostati podržane na nivou od 30 dolara", rekao je on.

Tržište se takođe priprema za nove isporuke ove sirovine iz Irana, nakon što budu ukinuite zapadne ekonomske sankcije prema toj zemlji, u skladu sa sporazumom postignutim prošle godine o ograničavanju nuklearnog programa Teherana.

To bi moglo da ulije još milione barela nafte dnevno na već zasićeno globalno tržište za nekoliko meseci.
"Kada imate preteranu ponudu, to će nastaviti da vrši pritisak na cene", kaže za "Blumberg news" glavni analitičar kompanije "CMC markets" u Sidneju, Rik Spuner.

"Naftnim investitorima predstoji nekoliko teških meseci, posebno kada se ima u vidu najavljeno povećanje izvoza iz Irana. Verovatno ćemo zbog ovakvih cena biti svedoci smanjenja proizvodnje, ali može proći nekoliko meseci dok dođe do toga", rekao je Spuner, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte pad cene nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana