Tekst objavljen: 05.05.2018 13:06        


Prilikom sređivanja stana ili kuće mnoge poslove možete da uradite sami umesto da plaćate majstore, čime ćete uštedeti znatnu količinu novca.

Sređivanje stana možete da uradite sami i uštedite

Krečenje zidova, postavljanje laminata ili pravljenje i ugradnja jednostavnijih plakara neki su od primera kućnih majstorisanja koji će vas koštati znatno jeftinije ako ne angažujete profesionalce.

Ugradite laminat

Za razliku od drvenih podova koji moraju da se bruse, lakiraju ili farbaju, laminat je jeftiniji i možete ga, bez prevelike muke, postaviti sami. Njegova cena po metru kvadratnom prosečno se kreće oko 1.000 dinara. Ukoliko biste pozvali majstora, pored novca za kupovinu laminata, platićete i njegovo postavljanje, i to oko 300 dinara po kvadratu. Ukoliko pak angažujete neku firmu koja se time bavi, platićete još više.

Za postavljanje laminata potrebni su vam, naravno, laminat, zatim sunđerasta podloga, selotejp, lajsne i odbojnici za laminat... Od alata vam treba sve ono što praktično već imate u kući - skalpel, čekić, ubodna testera, metar i libela. Laminat se postavlja jednostavno pošto se ploče zahvaljujući zupcima uklapaju jedna u drugu.

Okrečite stan

Krečenje unutrašnjih zidova vašeg doma jedan je od najlakših “uradi sam” poslova. Dok vam za samostalno krečenje stana od prosečnih 50 kvadrata neće biti potrebno više od 50-ak evra, majstori će vam uzeti i više od 200 evra. Samo za krečenje, bez njihovog materijala, majstori će vam uslugu naplatiti i do 30 evra po čoveku, dok “pomoćni majstor” košta oko 20 evra. Krečenje s farbom košta oko 200 evra, dok celokupni molerski radovi staju i više od 450 evra za 50 kvadrata. Za samostalne radove u stanu od 50 kvadrata trebaće vam dve kante boje, najlon i traka za zaštitu parketa i nameštaja, valjak, četka, rešetka za ceđenje, teleskop za valjak i merdevine.

Napravite plakar

Kada su u pitanju ormari i plakari, možete proći i nekoliko puta jeftinije ako jednostavnije komade pravite sami, umesto da ih gotove kupujete u radnjama. Najisplativiji su plakari od oplemenjene iverice (univera), a bele ploče koštaju oko 1.000 dinara po kvadratu. Prodavnice u kojima kupujete ploče će vam materijal iseći po meri, pa je neophodno pre nego što se upustite u kupovinu da napravite detaljnu i tačnu krojnu listu. Uz ploče je potrebno kupiti i okove, kao i šrafove i eksere, dok se kao leđa koristi šper-ploča.

Samo sklapanje stranica nije teško, a potrebne su vam šrafilice i bušilice, koje možete i pozajmiti ako ih nemate, kao i čekić, klješta, šrafciger.

- Ako uzmemo za primer običan ormarić dimenzija 80x95x44, njegova okvirna cena u prodavnicama nameštaja se kreće između 8.000 i 10.000 dinara. Ukoliko se odlučite da sličan komad nameštaja napravite sami, uštedećete najmanje 5.000 dinara - objašnjava stolar Miloš Ilić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prolećno sređivanje uradi sam renoviranje stanovi sređivanje stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana