Tekst objavljen: 28.09.2018 12:02        


Od građana se traži da dođu u filijalu i daju potrebne informacije radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Ukoliko to ne učine, neće moći da obavljaju transakcije sa svog računa.

Srbima masovno stiže poziv iz banke

Građani koji u bankama imaju otvorene tekuće račune neće moći slobodno da koriste novac koji imaju na njima ukoliko se do kraja novembra ne pojave u najbližoj filijali zbog provere njihovih ličnih podataka radi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

To znači da ukoliko klijent blagovremeno ne obavesti banku da li je u bilo kakvoj poslovnoj vezi ili srodstvu s nekim funkcionerom, kao i da li sam obavlja neku funkciju, neće moći da obavlja transakcije sa svog računa, odnosno neće karticom moći da plaća namirnice u prodavnici, gorivo na pumpi, račune u pošti ili od kuće elektronskim putem, niti da kupuje robu preko interneta.

Naime, mesec posle prvog obaveštenja banaka svojim klijentima o usklađivanju poslovanja s opštim uslovima poslovanja, banke u Srbiji od njih traže da lično dođu u banku kako bi se ažurirali podaci koje banka ima o njima.

- Obaveštavamo vas da je banka, u skladu sa važećom zakonskom regulativom, u obavezi da sprovodi redovno ažuriranje podataka o svojim klijentima.

U skladu s tim, molimo vas da najkasnije do 30. novembra posetite najbližu filijalu banke radi ažuriranja vaših podataka. Ukoliko do naznačenog roka ne bude izvršeno ažuriranje podataka, bićemo prinuđeni da, u skladu sa članom 7 Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, obustavimo dalje obavljanje transakcija po računima koje posedujete u banci - piše u dopisu jedne banke klijentu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    vlastimirka vlastic 02.10.2018 11:01

    ocit primer terorizma drzave i fin sistema nad gradjanima.. cilj je u stvari da se iskoristi poseta gradjana da malo promotivno banke ,,procaskaju ,,sa klijentima

  2. User image
    Ana 02.10.2018 11:35

    Zasto je potrebno licno prisustvo za azuriranje podataka?

  3. User image
    milijana 02.10.2018 13:28

    Trebalo je navesti i poslednji pasus, da ako kijenti ne spadaju u kategoriju funkcionera, ne moraju da dolaze u banku.

  4. User image
    Mira 02.10.2018 21:27

    Verovatno ljudi preko 70 god. finansiraju terorizam. Dokle ce vise da maltretiraju gradjane. Trebalo bi ukinuti sve racune u bankama pa nek se onda zanimaju necim drugim.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
filijala banka građani zakon o sprečavanju pranja novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana