Tekst objavljen: 15.05.2015 13:01        


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da je Srbija načelno zainteresovana za projekat Turski tok, ali da o tome tek treba ozbiljno razgovarati, dok je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao da po tom pitanju Rusija nikome ništa ne nameće, već iznosi predloge na osnovu dogovora koji ima sa Turskom.  

Srbija u načelu zainteresovana za Turski tok

"Jesmo načelno zainteresovani i želimo da učestvujemo, s tim što pozivam EU da od samog početka uđe u suštinu i da ne pravi probleme članicama EU i Srbiji", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa novinare sa Lavrovom u Beogradu.

Kako je rekao, doći će zima jedne godine i neće biti gasa iz Ukrajine i onda ćemo se pitati ko je kriv.
"Ne smemo to da dozvolimo", poručio je Dačić.
On je podsetio da se Evropa snabdeva gasom i iz gasovoda Severni tok.

"Kada je u pitanju Severni tok, onda može sve, a kada je u pitanju Južni tok, onda ne, a gas pri tome dolazi iz iste zemlje. Pa, valjada imamo ista prava kao građani zemalja kroz koje prolazi Severni tok," rekao je Dačić.

Govoreći o tome kako Srbija uzima u obzir sve varijante za snabdevanje gasom, on je podsetio i na projekat gasovoda iz Azerbejdžana, ali je dodao da taj projekat ne podrazumeva da gasovod ide preko Srbije.
Dačić je naglasio da je Srbiji potrebno sigurno snabdevanje gasom i da Srbija nakon problema sa Južnim tokom traga za drugim varijantama.

"Nikome ništa ne namećemo, predlažemo na osnovu dogovora sa Turskom i vidimo da postoji interesovanje za Turski tok u regionu", rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je istakao da, ako EU bude zastupala pristup zasnovan na odgovornoj oceni situacije i zainteresovanosti da se osigura energetska bezbednost, onda EU treba da podrži taj projekat i da da doprinos toj ideji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
snabdevanje gasom turski tok gasovod Srbija rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana