Tekst objavljen: 28.05.2015 12:06        


Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za američku novinsku agenciju AP da je Srbija je spremna za diversifikaciju izvora gasa. AP navodi da je premijer rekao da je jedna od mogućnosti gasovod kojim bi se gas u Evropu dopremao iz Azerbejdžana.

Srbija spremna za diversifikaciju izvora gasa

"Što se tiče energetske bezbednosti, energetske sigurnosti, Srbija je spremna za diversifikaciju izvora gasa, što je takođe veoma važno za naše američke prijatelje", rekao je Vučić u intervjuu koji je za AP dao u Tirani, gde se nalazi u dvodnevnoj poseti.

Agencija ocenjuje da podrška gasovodu za transport gasa iz Azerbejdžana predstavlja veliki politički zaokret za Srbiju, tradicionalnog ruskog saveznika.

Takav potez Srbije u Moskvi bi mogao da naiđe na neodobravanje, dodaje AP.

AP navodi da SAD ohrabruju balkanske države da se okrenu alternativnom trans-jadranskom gasovodu, kojim će se azerbejdžanski gas transportovati od Kaspijskog jezera do Italije, umesto da polažu nade u projekat koji podrazumeva transport ruskog gasa preko Turske.

Zapad optužuje Rusiju da koristi gas kao sredstvo za jačanje političkog uticaja u zemljama kao što je Srbija, dodaje AP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dr Iggyy 28.05.2015 21:10

    Gospodine Vučiću, lepo razmišljate? Nas niti je Rusija bombardovala, niti nam je otela suverenu teritoriju. Vi zaboravljate da nam su SAD uništile dobar deo infrastrukture 1999. godine. Bombardovala nas je 77 dana nemilosrdno programom „Nemilosrdni Anđeo“. Uništili su nam sve glavne mostove, uništili bolnice, zgrade. Da li ne vidite porušene zgrade General štaba koje zvrje i dan danas kao avetinjski spomenik. Oteli nam Kosovo i Metohiju, posoliše nam zemlju osiromašenim (i obogaćenim?) uranijumom. Mi smo, uz njihovu pomoć, na prvom mestu po obolevanju od karcinoma. Pod uticajem SAD bez bilo koje naknadne mere. Ostaje još da nas snabdevaju gasom, pa makar iz Azerbejđana. Ne zaboravite takođe, da Rusija svake godine gasi požare po našim brdima, SAD hoće da ih udalji od nas, a zapališe nam celu zemlju. Naši vlastodršci sve su to zaboravili, ali treba da zapamte da mentori im pomažu samo dok im trebaju. Posle toga brzo ih otpišu, i Sloba je bio najveći faktor stabilnosti u regionu, dokle, sve dok je prošao Dejtonski sporazum i toliko. Rusi nam pritekoše prvi u pomoć, za vreme prošlogodišnjih poplava, u ljudstvu, tehnici i donacijama, maltene to nije ni objavljeno ili stidljivo samo naznačeno. Što se tiče snabdevanja prirodnim gasom, Evropa je jedino sigurna u ruski gas, gde se uključuje gas iz Irana, Turkmenistana, Uzbekistana i Kazakhstana. Azerbejđan ima daleko manje gasa od navedenih zemalja pojedinačno. Koji je rezon da se vezujemo na gasovod iz Azerbejđana. Takođe, SAD je obećao snabdevanje Evrope, pa i nas gasom iz proizvodnje iz uljnih škriljaca. Kako cena nafte pade i proizvodnja nafte i gasa iz škriljaca u SAD maltene je zaustavljena, zbog nerentabilne proizvodnje. Projekat gasovoda Nabuko je pukao, a sada se drugim gasovodima zamajava Evropa. Vučiću, prst na čelo!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ap i srbija gas američki gas ruski gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana