Tekst objavljen: 14.06.2020 17:00        


Osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju naredne godine samo je jedna od mere predviđenih Akcionim planom za razvoj veštačke inteligencije 2020-2022 koji je usvojila Vlada Srbije pre nekoliko dana

Srbija planira da osnuje Institut za veštačku inteligenciju

Akcioni plan se odnosi na nedavno donetu Strategiju razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period 2020-2025.

Opšti cilj strategije je upotreba veštačke inteligencije (AI) u funkciji ekonomskog rasta, zapošljavanja i kvalitetnijeg života. Posebni ciljevi su razvoj obrazovanja usmeren napretkom AI, razvoj nauke i inovacija u ovlasti AI, razvoj ekonomiej zasnovane na AI i unapređenje usluga u javnom sektoru zasnovanom na AI. Cilj je i etična i bezbedna primena veštačke inteligencije.

Kao jedna od mera navodi se unapređivanje nastavnih sadržaja u osnovnim i srednjim školama.Cilj je da broj predmeta u osnovnoj školi u kojima je programima nastave uključena veštačka inteligencija bude jedan u 2021. Kao stoji u akcionom planu, u srednjim školama je bilo dva takva predmeta u 2019, pa je panirano da bude četiri u 2021. i sedam u 2022.godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukupan broj studenata koji je akreditacijom predviđen za upis na prvu godinu studijskih programa koji su usaglašeni sa minimalnim standardima za teme veštačke inteligencije je 70 studenata u 2021. godini i 150 u 2022. godini.

Planirana su dva master programa 2021. godine odnosno tri 2022.

Kad je reč o razvoju javnih usluga zasnovane na AI, planira se stvaranje regulatornih uslova za uvođenje izuzetka ograničenog tržišta „regulatory sandbox” u cilju testiranja rešenja baziranih na veštačkoj inteligenciji u 4 oblasti od javnog značaja (zdravstvo i medicina, poljoprivreda i šumarstvo, transport, pametni gradovi).

Sendboks je poseban regulatorni režim koji omogućava kompanijama da testiraju, u skladu sa odobrenim planom i pod nadzorom nadležnog organa, inovativna rešenja ili biznis modele na ograničenom broju korisnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
institut za veštačku inteligenciju Vlada Srbije veštačka inteligencija 2022

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana