Tekst objavljen: 07.07.2015 15:30        


Srbija nije u situaciji da padne na ivicu bankrota kao Grčka jer je dug Srbije u odnosu na BDP manji od grčkog, izjavio je danas urednik biltena MAT Stojan Stamenković.

Srbija nije na ivici bankrota kao Grčka

On je, na predstavljanju najnovijeg broja biltena "Makroekonomske analize i trendovi" rekao da situacija sa srpskim dugom nije kao u Grčkoj ni kada se pogledaju rokovi dospeća, ali nije isključio mogućnost da za nekoliko godina "dođemo u problem sa spoljnom likvidnošću".

Stamenković je, podsetivši da su svuda u svetu kamate snižene, istakao da bi za nas bilo najbolje da, tamo gde je to moguće restrukturiramo dug, odnosno da kredite sa višim kamatama isplatimo uzimanjem jeftinijih kredita.

"Nekad postoji klauzula koja to onemogućava i zato bi Narodna banka Srbije trebalo da istraži kakve kamatne klauzule imaju naši dugovi", rekao je Stamenković.

Komentarišući slabljenje evra u jednom danu nekon objavljivanja rezultata grčkog referenduma, on je podsetio da je to trend duže od godinu dana, i ocenio da tek treba da vidimo kuda će ova "kriza da stigne".
"Negde više od godinu dana se odnos dolara i evra menja u korist dolara i nama to povećava ukupan iznos duga izražen u evrima, jer je evro ipak postao naša glavna spoljnoekonomska valuta", rekao je on.
Ipak, dodaje, vezano za to što je evro oslabio u jednom danu, trebalo bi da vidimo kuda će ta grčka kriza da stigne.

"Meni se lično čini da Zapadna Evropa neće dozvoliti da Grčka isklizne iz zone evra a naročito iz EU jer je, između ostalog i Rusija blizu, samo je Crno more između njih. Verujem da to Evropa uz podršku SAD, neće dozvoliti", rekao je Stamenković.

On je podvukao da je reč samo o njegovoj ličnoj oceni, jer za sada niko zaista ne zna šta će se desiti.
Urednik MAT-a Vladimir Vučković izjavio je da kriza u Grčkoj neće imati uticaja na bankarski sektor u Srbiji, devizne tokove ili investicije jer su svi ti rizici već uključeni u očekivanja investitora.

Vučković je rekao da investitori računaju i na najlošiji scenario po Grčku koji znači da zapad ne popusti.
Većih posledica bi, kako je rekao, moglo da bude u tzv. drugom krugu ako se grčki talas proširi na Španiju i druge zemlje evrozone koje su u finansijskim problemima. "Toliko daleko se nije stiglo, a tek tada bi mogli da očekujemo ozbiljnije potrese", rekao je Vučković.

On je ukazao da je prema njegovom mišljenju ponašanje Grčke "prst u oko" Nemačkoj, te da su Nemci spremni da idu "prilično daleko".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansije ekonomija bankrot Grčka Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana