Tekst objavljen: 24.03.2015 11:28        


Predsednik Privredne komore Austrije (WKO) Kristof Lajtl ocenio je danas da je Srbija u ekonomskom smislu već deo EU i izrazio nadu da će to biti ubrzo i u političkom smislu. On je, otvarajući Poslovni forum "Srbija u Beču 2015", podsetio da je za vreme njegovog predsedavanja Evropskom privrednom komorom, Srbija pristupila ovoj instituciji.

Srbija je u ekonomskom smislu deo EU

"Raduje me da je u ekonomskom smislu Srbija članica evropske ekonomske porodice", kazao je Lajtl dodajući da se mora imati na umu da ekonomija ide ispred politike, da je EU osnovana na ekonomskoj saradnji i da u svim slučajeima prednjači privreda, a politika stvara ekonomski okvir i donosi odluke.

Prema njegovim rečima privrednici prednjače i prate politiku i svoje iskustvo prenose politici, a ako je ekonomska osnova dobra onda se to može preneti i na politički nivo.

Lajtl je ukazao da građani žele blagostanje, socijalni napredak, perspektive, a sve to privreda može da im ponudi.

On je pohvalio vladu premijera Aleksandar Vučića za sprovođenje smelih i teških reformi, rekavši da mu je pošlo za rukom da preduzme pozitivne, važne korake.

Ekonomski podaci u privrednoj saradnji dve zemlje, kako dodaje, pokazuju da Austrija ima veliko poverenje u Srbiju i tamošnje građane, jer oni čine privredu, koja nije nešto apstraktno, ali i da Srbija ima veliko poverenje u Austriju.

"Austrija ne razmišlja kratkoročno, na brz novac, već dugoročno i ozbiljno. Želimo da zajedno ostavrujemo uspehe i da ih slavimo", poručio je Lajtl.

On je naglasio da će Austrija pomagati Srbiji i to i iz sopstvenih interesa, jer nijedna zemlja u Evropi ne može sebiti priuštiti takmičenje u troškovima, već mora da se oslanja na zajedničkim talentima i kreativnošću.

U uvodnom delu skupa, koji je okupio više od 50 srpskih privrednika, govorio je premijer Vučić, koji je ukazao da je put Srbije jasan u pravcu EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija evropska unija ekonomija finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana