Tekst objavljen: 16.12.2017 14:28        


Krajem decembra očekuje se ukidanje PDV-a na kupovinu investicionog zlata, što će podstaći štednju građana u tom plemenitom metalu, koja je u svetu sve popularnija.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima PDV na zlato

Prema saznanjima “Blica”, pred parlamentom će se naći izmene i dopune zakona o PDV-u kojim se, između ostalog, ukida 20 odsto poreza na kupovinu tzv. investicionog zlata.

- U cilju usklađivanja sa standardima EU, razmatra se i uvođenje posebnog postupka oporezivanja za promet investicionog zlata koji podrazumeva neobračunavanje PDV-a - kažu u Ministarstvu finansija.

Poznavaoci tvrde da je PDV ključni razlog zašto građani Srbije ne štede kupujući zlato. Stručnjaci ističu da je kriza ogolila vrednost papirnog novca, koja stalno opada. U našoj zemlji kamate u bankama nikada nisu bile niže, pa na štednju u evrima u proseku iznose jedan odsto. U kompaniji “Insignitus”, koja se bavi trgovinom zlatom, navode da ono nije promenilo vrednost više od 2.600 godina.

- U poslednjih 20 godina cena zlata je konstantno rasla. Istovremeno, papirni novac se masovno štampa i tako gubi vrednost - kaže direktor Ljuba Jakić.

On naglašava da je Srbija jedina u Evropi koja ima PDV na investiciono zlato:

- Kompanije koje rade sličan posao u Hrvatskoj i Sloveniji razvile su veliki biznis. Radi se o profitima koji idu do više stotina hiljada evra godišnje. Građani Srbije tamo kupuju zlato i deponuju ga u tim zemljama, pa mi zbog PDV-a imamo odliv novca iz zemlje, a ima i krijumčarenja.

O vrednosti zlata govori podatak da se u Vavilonu 600 godina pre nove ere za 31 gram zlata moglo kupiti 300 vekni hleba, a toliko otprilike zlato vredi i danas.

- Najnoviji “Fordov” auto je 1915. koštao 370 dolara, dok današnji “Ford Mondeo” košta 27.000. Cena oba automobila u zlatu je 18 unci, nešto više od pola kilograma - kaže Jakić.

NBS: Rizik od odliva deviza

NBS gleda malo drugačije na štednju u zlatu. Oni upozoravaju na negativne efekte ulaganja građana u investiciono zlato.

- Postojao bi realan rizik odliva deviza, s obzirom na to da bi građani prebacivali deviznu štednju u štednju u zlatu, a time bi došlo i do povećanog pritiska na kurs dinara - objašnjavaju u NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicije u zlato PDV zlato nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana