Tekst objavljen: 18.02.2017 14:27        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju januara 9,85 milijardi evra, i manje su za 350,3 miliona evra manje nego u decembru. Kako je saopšteno iz NBS, pad deviznih rezervu u januaru je najvećim delom posledica sezonskog efekta i povezan sa njihovim povećanjem u decembru 2016. godine za 386,7 miliona evra.

Srbija: Devizne rezerve 9,85 milijardi evra u januaru

Januarski iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od visokih 211 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara su iznosile 8,12 milijardi evra, što je manje za 242 miliona evra u odnosu na kraj decembra.

U decembru 2016. neto devizne rezerve su bile povećane za 231 milion evra.
Veći odlivi iz deviznih rezervi u januaru, u ukuipnom iznosu od 375,4 miliona evra, bili su po osnovu neto odliva sa računa devizne obavezne rezerve banaka, većeg dospeća od prodaje deviznih hartija od vrednosti Srbije, znatno većeg iznosa otplate od korišćenja kredita, kao i neto intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kojima su uspešno ublažene prekomerne kratkoročne oscilacije kursa dinara.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima u januaru je ostvaren devizni priliv od 59 miliona evra, iako na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava, navodi se u saopštenju.

Time je takođe umanjen negativan efekat na devizne rezerve po osnovu sezonski povećane tražnje za devizama u toku januara.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 372,9 miliona evra i bio je za 249,3 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,4 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 225 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, piše u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
m1 devizne rezerve Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana