Tekst objavljen: 30.08.2013 12:00        


Ovogodišnja svetska kupovina preko Interneta, kako se očekuje, biće vredna 188 milijardi evra. U ovom rastućem tržištu učestvuje i Srbija. Za prvih šest meseci ove godine na domaćim sajtovima kupovali smo za 499,5 miliona dinara, a na stranim za 109 miliona evra.

Srbi u 2013. na internetu potrošili preko 100 mil. evra

Podaci objedinjeni u Narodnoj banci Srbije pokazuju da, kada kupujemo preko stranih internet-sajtova, u proseku trošimo 154 evra po transakciji. Skromniji smo kada pazarimo preko domaćih sajtova, pa na te kupovine, u proseku, utrošimo 5.566 dinara.

U prvih šest meseci 2013. godine obavljeno je 89.700 transakcija plaćanja preko Interneta u Srbiji i 707.000 transakcija preko stranih internet-sajtova.

Preko internet-sajtova najviše novca troši se na kupovinu avionskih karata. Lanjski podaci pokazuju da se ukupno 16 odsto prometa ostvarenog na Internetu, odnosi na avio-kompanije. Slede razni aukcijski i prodajni sajtovi, sa učešćem iznad sedam odsto...

Da se povećava interesovanje za kupovinu na Internetu potvrđuju i u Banci Inteza. - U prvih šest meseci 2013. godine ostvaren je promet u iznosu od 14,4 miliona evra - kažu u ovoj banci i dodaju da je prosečna vrednost izvršene transakcije iznosila 42,20 evra.

U ovoj banci ističu da njihovi klijenti, zbog bogate ponude onlajn prodavnica najrazličitije robe i usluga, češće kupuju na inostranim veb-stranicama, primetan je porast izvršenog prometa na domaćim sajtovima u visini od oko četiri odsto u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana