Tekst objavljen: 27.11.2013 12:00        


Prodaja novih automobila u Srbiji nastavlja da poput meteorita nekontrolisano pada. Sa „mršavim“ oktobarskim rezultatom (tek nešto više od 1.800 vozila) u prvih deset meseci ove godine prodaja nije dostigla ni 19.000 vozila što je još gori rezultat nego u istom periodu 2012. godine za koji su svi smatrali da „gori ne može biti“.

Srbi sanjaju nove automobile, a prodavci kupce

- Situacija je još gora jer te brojke koje prijavljuju uvoznici nisu tačne. Jednostavno mnogo njih vrši reeksport vozila u zemlje Evropske unije koristeći situaciju da mi za naše tržište dobijamo specijalne, niže cene od principala - tvrdi Dušan Đurašević, predsednik Osnivačke skupštine Srpske asocijacije uvoznika automobila.

Uvoznici predlažu da se uvede ponovo prodaja po sistemu staro za novo pri čemu bi kupac plaćao porez državi samo na razliku između dva vozila. Naravno, traži se i pooštravanje uvoza polovnih vozila kojima je država „zaboravila“ da podigne „ekološku granicu“ za motore sa „euro 3“ na „euro 4“ standard kada je početkom godine podigla normu sa „euro 4“ na „euro 5“ za uvoz novih vozila. Apsurdnu situaciju je proizvela država koja je uvela ekološku taksu od 12.000 dinara po toni za kupce novih automobila. - Ispadne da ko kupi ekološki čistiji automobil bude kažnjen - kaže Đurašević.
Đurašević kaže da ovo nije srpski specijalitet jer to rade i druge zemlje iz regiona, ali da ima i onih, „ozbiljnijih“ uvoznika koji zbog trenutne zarade neće rizikovati dugogodišnje ulaganje i profesionalni rad.

I ovi „naduvani“ rezultati, kako kaže, ravni su katastrofi jer je pad prodaje u odnosu na pretkriznu 2008. godinu, kada je za prvih deset meseci prodato skoro 50.000 automobila blizu 65 odsto.

Uvoznici automobila su pokušali da smanjenjem marži, poslovanjem sa minimumom dobiti, ali i redukovanjem broja zaposlenih sačuvaju poslovanje, ali kako sada stvari stoje, velikom broju njih preti gašenje.

Jer kada se pogleda struktura prodaje novih automobila u Srbiji jasno je da je model „fijat 500 L“ ubedljivo najprodavaniji sa oko 3.000 prodatih jedinica. To znači da je skoro svako peto vozilo koje je kupljeno u Srbiji u ovom periodu proizvedeno u Kragujevcu. Fijat je prodao i oko 900 vozila iz svog programa koji se ne proizvodi u Šumadiji, pa su svi ostali podelili još manji kolač.

Ako se zna i da tržište luksuznih vozila ima „standardni nivo“ od oko 120-150 vozila mesečno, onda dolazimo do podatka da su svi ostali prodali za deset meseci oko 13.000 vozila, što je nedovoljno, kako često ističe i predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila Miloš Petrović i za „prostu reprodukciju“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    nenad.kraguljac 27.11.2013 12:51


    Ako na 10.000 eur. imam učešće 3000 i platim kamata još 2500. i 2% troška na odobrenje kredita ili 200 nek sabere i slepac vidi koliko je to. 5700 eur.
    A sad ide još onaj sakriveni deo kasko, riziko osiguranje, osiguranje od gubitka posla za ceo period. dodajte na to još 500eur po godini. Total 10.000 eur.

    Uzmeš 10.000 vratiš 20.000.

    Ako si lud ti uzmi auto u srbiji na kredit.




    Nek vide sa bankarima koji lihvarskim kamatama ubijaju celu srpsku priredu ne samo njih. Prodavcima pozajme da nabave robu a kupcu da kupi. dva puta po 50% kasiraju. od jednog i drugog. I nemoj sad neki ekonomista da mi se nađe koji će kroz sve sakrivene troškove pokušati da mi obrazloži da ja lupam sa mojih 50%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza automobilska industrija Srbija novi automobili prodaja automobila kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana