Tekst objavljen: 28.01.2014 15:00        


Najviše radno aktivnih građana u Srbiji zarađuje u prerađivačkoj industriji - 17,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku koji dodaje da je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 14,8 odsto radno aktivnog stanovništva, a u trgovini na veliko i malo i uslugama popravke vozila 14,7 odsto.

Srbi rade u prerađivačkoj industriji, svet traži IT

Srbija je tokom poslednje decenije izgubila polovinu svojih poljoprivrednika, šumara, ribara i stanovnika koji se bave sličnim zanimanjima. Istovremeno, gotovo je dupliran broj građana koji su umetnici i stručnjaci u različitim oblastima, kao i trgovaca i zaposlenih u uslužnim delatnostima.

Radnika bez kvalifikacija u Srbiji je, prema popisnoj računici, 183.000, dok čast zanata brani nešto više od 312.000 građana. Titule inženjera, tehničara i stručnih saradnika nosi 372.000 ljudi, dok administraciji pripada 170.000 popisanih osoba. Vojnim pozivom bavi se manje od 20.000 građana, dok poljoprivrednim i drugim "ruralnim“ zanimanjima pripada 270.000 popisanih.
Inače, po zvaničnoj statistici, u Srbiji ima 1,9 miliona zaposlenih.

Istovremeno, za neke poslove koji su pre pet godina u svetu bili mnogima potpuno nepoznati, danas na tržištu vlada ogromno interesovanje, poput programera za mobilne aplikacije, ali i zumba instruktora ili specijalista za društvene mreže.

Istraživanje poslovne društvene mreže LinkedIn, u kome je "učestvovalo" 259 miliona profila, kako bi utvrdili koji su to poslovi koji nisu postojali 2008. godine, pokazalo je da se na prvom mestu nalaze programeri za mobilne aplikacije, takozvani iOS i Android developeri.

To se poklapa sa analizom koju je uradila Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS, koja je pokazala da se potražnja za programerima mobilnih aplikacija znatno povećala i na tržištu rada u Srbiji.

- Poznavanje Android i iOS tehnologija sve više je traženo na tržištu rada, i taj trend će nastaviti da raste. Za svakog ko je ovladao Java programskim jezikom, potrebno je svega nekoliko meseci obuke da bi naučio da programira Android mobilne aplikacije - kaže za Blic Svetlana Anđelić, pomoćnik direktora za istraživanje na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS.

Ovo su dobro plaćeni poslovi u Srbiji za koje i ne treba diploma

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija zaposleni radno mesto posao nezaposlenost nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana