Tekst objavljen: 20.04.2017 13:54        


BEOGRAD, 20. aprila (Tanjug) - Samo tokom prošle godine u Srbiji je osnovano 42. 450 novih predužeća, a među njima je čak 2. 570 restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata kao što su pokretne tezge, šank-barovi i "kamp kućice" . 

Srbi najviše otvaraju restorane,investitori i

Slede firme koje se bave programiranjem (1. 902 ili 4,5 odsto), dok su na trećem mestu oni koji se bave pripremom i posluživanjem pića (1. 750 novih firmi ili 4,1odsto novoosnovanih), pokazuje istraživanje o novoosnovanim firmama kompanije CUBE, a prenosi portal eKapija.

Kako kažu, na žalost, oko sedam odsto njih (3. 011 firmi) je iste godine i prestalo sa radom, odnosno, obrisani su iz registra ili su u procesu likvidacije.

Ono što je zanimljivo, navodi portal, je da se među novoosnovanim kompanijama pojavljuju i one čiji su vlasnici strani investitori iz Uzbekistana, Bocvane, Saudijske Arabije, tropske države u Karipskom moru Belizea, Bangladeša, ali i dve iz Kazahstana, deset iz Iraka i 13 iz Albanije.

Od zemalja regiona, najviše je novih firmi čiji su vlasnici iz Hrvatske (119), Bosne i Hercegovine (105) i Crne Gore (99). Posle Srba, koji su većinski vlasnici u više od 97 odsto novih firmi, slede Italijani sa 201 firmom, Kinezi sa 193 i Rusija sa 126 novih firmi u Srbiji. U deset najpopularnijih delatnosti za novoosnovane firme u 2016. godini u Srbiji ulaze još i konsultantske usluge u vezi s poslovanjem, drumski prevoz tereta i pogrebne usluge, koje se nalaze na šestom mestu.

Trgovina se i dalje dobro kotira, piše ovaj portal, bilo da je reč o trgovini na malo ili veliko nespecijalizovanom robom, koje zauzimaju sedmo i osmo mesto po popularnosti. Gledano po pravnoj formi, CUBE je identifikovao najviše preduzetnika - 78,7 odsto, dok društva sa ograničenom odgovornošću pokrivaju 19,3 odsto.

Registrovano je i 657 novih udruženja, ali i 30 novih zadruga, 12 novih javnih preduzeća, još 3 akcionarska društva i jedno novo sportsko društvo. Kada je regionalna pokrivenost u pitanju, najveći broj novoosnovanih firmi je sa teritorije Beograda 31 odsto, a slede Vojvodina 24 odsto, Centralna Srbija sa 16 i Južna Srbija sa 11 odsto, dok je na Kosovu i Metohiji najmanje novoosnovanih - 116 firmi.

Iako je teško da novoosnovane kompanije dobiju podršku banaka kada je finansiranje u pitanju, njih 2,4 odsto uspelo je u tome. Tokom 2016. godine 1.032 novoosnovane kompanije dobilo je kredit u banci. Od svih novoregistrovanih kompanija prošloj godini, njih 263 su imale osnivački kapital veći od 50 hiljada evra, pokazuje istraživanje kompanije CUBE, a prenosi eKapija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana