Tekst objavljen: 10.12.2013 12:00        


U prvih 10 meseci ove godine u celoj Srbiji je prodato svega 16 hiljada automobila, što je, tvrde uvoznici istorijski minimum. Do sada je u ovoj grani privrede od početka godine izgubilo posao 10.000 radnika. Prodaja je pala za 60 odsto, ako se uporedi sa 2008. godinom koja se uzima kao reper.

Srbi kupili 60 odsto automobila manje nego 2008.

Predsednik udruženja uvoznika Srbije Miloš Petrović kaže da je oko 10.000 ljudi je ostalo bez posla u autobiznisu, što direktno kroz mrežu ovlašćnih prodavaca i servisera, što kroz prodaju dodatne opremnje i rezervenih delova.

- Na žalost ni jednostrana subvencija koja je data Fijatu nije dala rezultate. Jedva 3.000 automobila domaće proizvodnje prodato je u prvih 10 meseci, što je trećina od rezervisanih na sajmu automobila - rekao je Petrović.

Fenomen tržišta se ogleda i u tome što najluksuzniji automobili najlakše nađu kupca, a najveći pad je u srednjoj i nižoj klasi gde se isključivo kupuju automobili do 10.000 evra. U toj klasi do 10.000 evra domaći fijat "500L" i pored subvencija izgubio je tržišnu utakmicu od češke Škode koja je prodala skoro 1.000 vozila više od kragujevačke fabrike.

Uvoznici su već nekoliko puta predlagali da se prodaja popravi uz pomoć sistema "staro za novo". U međuvremenu su im ukinute sve subvencije za ekološke automobile.

Najveća opasnost leži u tome da veliki proizvođači presele svoja predstavništva iz Srbije. Svoje aktivnosti svode na nivo kancelarija i sve bitnije službe izmeštaju u okolne zemlje, a otpuštaju naš većinom viskokvalifikovani kadar, koji teško nalazi posao u ovoj branši.

Posluju sa domaćim dilerima koji moraju unapred da kupe vozila, što nas po tipu poslovanja vraća u devedesete, kažu u udruženju uvoznika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina automobila prodaja automobila novi automobili automobil automobili automobilska industrija uvoz automobila ekonomska kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana