Tekst objavljen: 06.06.2014 14:44        


Na kraju prvog kvartala 2014. godine u Srbiji je izdato šest miliona kartica, međutim učešće aktivnih kartica iznosi svega 48 odsto, kazao je predsednik Grupacije za razvoj platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS) Obrad Sikimić.

Srbi karticama ne veruju: Tek svaka druga u upotrebi

Sikimić je kazao da zabrinjava povećanje docnje po osnovu korišćenja kreditnih kartica koje je krajem aprila 2014. iznosilo 14,6 odsto, na kraju 2013. 14 odsto, a na kraju 2012 12,1 odsto.

Prevare sa platnim karticama postaju sve sofisticiranije i pomeraju se ka internet trgovini, dodao je Obrad Sikimić i dodao da je u uslovima krize zabeleženo usporavanje ulaganja u nove tehnologije. - Ipak, u narednom periodu, očekuje se da će kroz uvodjenje novih tehnologija biti pružena bolja usluga korisnicima kartica i trgovcima, kao i ostavrena veća bezbednsot celog sistema bezgotovinskog plaćanja - istakao je Sikimić.
Prema njegovim rečima, zabeležen je trend smanjenja broja kreditnih kartica, započet krajem 2008. godine, kao i smanjenje transakacija i prometa kreditnim karticama.

Potpredsednik PKS Slobodan Samadržić je kazao da je korišćenje platnih kartica važno u cilju smanjenja gotovog novca u opticaju, legalizacije novčanih tokova i suzbijanja sive ekonomije.

Samardžić je podsetio da je završena javna rasprava o Nacrtu zakona o platnim uslugama, kojim je regulisano i poslovanje platnim karticama.

Prema njegovom mišljenju, posebno je bitno da taj Zakon obezbedi efikasnost platnog prometa, kao i da stvori pretpostavke za efikasno uključivanje našeg platnog sistema u jedinstveni evropski platni sistem, ulaskom Srbije u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartice kreditne kartice platne kartice kreditna kartica debitna kartica debitne kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana